Hakkorsflaggor hissade runt om i landet | Expo.se

Annons

Hakkorsflaggor hissade runt om i landet

Publicerad 2020-04-20 12:11

Hakkorsflaggan som hissades på Fristadstorget i Eskilstuna

Hakkorsflaggor har hissats runt om i landet, liksom tidigare år på den 20 april som är Hitlers födelsedag. Den här flaggan hissades i Eskilstuna 2017.

På måndagsmorgonen har flera hakkorsflaggor upptäckts på olika platser i landet. Det rapporteras om flaggor i bland annat Blekinge, Skåne och Östergötland.

Hakkorsflaggor har hissats i Motala, dels längs riksväg 23/24 i Borensberg och dels på Stora torget, bekräftar polisen. Flaggorna är nedplockade och tagna i beslag. Strax före klockan 11 fick polisen även samtal om en flagga vid resecentrum i Linköping.

Även i en annan del av Östergötland, närmare bestämt i Kisa, har hakkorsflaggor hissats. Det skriver användare i Telegramkanalen Nordfronts fristående chatt. Den är knuten till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen men vem som helst kan skriva i den.

Sålde flaggor

En användare har lagt upp bilder som visar att hakkorsflaggor hissats utanför ett äldreboende samt utanför kommunhuset i Kisa. Än så länge har den ena av de två flaggorna, den vid äldreboendet, polisanmälts och tagits ned, meddelar polisen.

Adolf Hitler föddes den 20 april och NMR-aktivister har flera gånger hissat hakkorsflaggor på offentliga platser just på det datumet runt om i landet. I den NMR-kopplade chattgruppen har en användare nyligen sålt hakkorsflaggor till rabatterat pris inför Hitlers födelsedag.

Flera i södra Sverige

Hakkorsprydda flaggor har även hissats på flera platser i södra Sverige rapporterar TT. Dels vid Stortorget i Karlskrona och dels vid Tekniska högskolan i Karlshamn och Karlskrona. I Skåne har flaggor upptäckts och tagits ned i Hässleholm och i Västra hamnen i Malmö.

Ett flertal anmälningar om hets mot folkgrupp har upprättats bland annat för flaggorna i Blekinge, Malmö och Motala.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons