Högerextrem ledare gripen — trotsade coronalagar | Expo.se

Annons

Högerextrem ledare gripen — trotsade coronalagar

Publicerad 2020-04-16 13:56

Volen Siderov

Volen Siderov (vänster i bild) på ett torgmöte 2016. Arkivbild.

Volen Siderov, ledare för det bulgariska högerextrema partiet Ataka, har gripits för att ha brutit mot Bulgariens restriktioner under coronaepidemin. Siderov gick ut i medierna och uppmanade Bulgariens befolkning att ge sig ut på gatorna och fira påsk.

Under krisen har Bulgarien bland annat infört regler om att inte fler än två personer får umgås och de flesta verksamheter i samhället har stängts. Polis patrullerar gatorna för att se till att reglerna följs och regelbrott kan leda till böter på flera tusen kronor. 

Trots det gick Volen Siderov, partiledare för högerextrema Ataka (Attack) under söndagen ut ett flertal gånger i medierna och uppmanade människor att ta sig ut på gatorna och gå till kyrkorna utan ansiktsmasker för att fira påsk. 

Partiet skickade dessutom ut ett pressmeddelande med rubriken ”Kom ut i stora massor i påsk och visa att Gud är större än Mutafchiyski!”. Man syftade då på Ventsislav Mutafchiyski som är den som leder insatserna mot coronaviruset i landet.

Volen Siderov är nu misstänkt för uppvigling till brott mot coronareglerna och riskerar fem års fängelse.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons