Tvååring knivhöggs - gärningsmannen ville döda kineser | Expo.se

Tvååring knivhöggs - gärningsmannen ville döda kineser

Publicerad 2020-04-02 11:50

FBI:s högkvarter i Washington DC.

FBI förutspår en skyhög ökning av hatbrott mot asiater i USA.

FBI varnar för en skyhög ökning av hatbrott mot amerikaner med asiatisk bakgrund, i spåren av coronakrisen. I staden Midland, Texas, skedde ett av de grövsta brotten när en gärningsman knivhögg tre personer, inklusive två små barn, för att han trodde att de var kineser och spred covid-19.

I ett köpcentrum gick den 19-årige mannen till attack mot en familj med östasiatiskt utseende och knivhögg tre personer - däribland en tvåårig flicka och en sexårig pojke. Mannen knivhögg också en anställd som försökte stoppa honom.

Händelsen utreds av FBI som ett hatbrott, rapporterar ABC News. Gärningsmannen har i förhör uppgett att han attackerade familjen för att han tyckte att de såg kinesiska ut och spred coronaviruset.

För en vecka sedan gick FBI ut med en lägesanalys till alla USA:s rättsliga myndigheter, där man varnade för att anmälningar om hatbrott mot amerikaner med asiatisk bakgrund fortsätter att öka.

Kraftig ökning

”FBI bedömer att hatbrottsincidenter mot amerikaner med asiatisk bakgrund sannolikt kommer att öka kraftigt över hela landet, på grund av spridningen av coronaviruset” står det i analysen enligt ABC News.

Den federala polisen säger att de gör den bedömningen eftersom delar av USA:s befolkning förknippar covid-19 med Kina och Östasien.

President Donald Trump har fått kritik och ifrågasatts för att han kallar covid-19 för ett kinesiskt virus. 

— Viruset kommer från Kina. Det är inte rasistiskt alls. Jag vill vara korrekt i det jag säger. Viruset kommer från Kina, har Trump svarat.

Presidenten har också sagt att landets medborgare med asiatisk bakgrund måste skyddas och att de inte på något sätt kan beskyllas för spridningen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons