Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter att Steve Bannon tvingades lämna vita huset, där han ingick i Donald Trumps administration, beslöt han sig för att bilda en stiftelse för att främja ”högerpopulism”. Målet var att erbjuda rådgivning och strategier till europeiska partier inför EU-valet. Han träffade politiska ledare som den brittiske tidigare Ukip-ledaren Nigel Farage, franska Marine le Pen för Nationell samling och ungerns premiärminister Victor Orban.

Bannons projekt tycktes aldrig riktigt lyfta. Men Bannon har sedan 2017 också varit ansluten till ett akademi-projekt i Italien – Dignitatis Humanae Institute, DHI, Institutet för mänsklig värdighet – tillsammans med grundaren och den katolska konservativa prästen Benjamin Harnwell.

Harnwells vision är att rädda den "västerländska civilisationen” och mobilisera kristna ”i kampen mot islam”, rapporterar Deutsche Welle. I ett inslag förklarar Harnwell att akademin som är belägen i ett 800 år gamla klostret Trisulti i Collepardo söder om Rom ska bli ett globalt högkvarter i försvaret av civilisationen.

Försök att stoppa akademin

Men DHI har inte kunnat öppna upp klostret för verksamhet. Det italienska Kulturdepartementet vill sparka ut DHI från klostret på grund av vad de menar är ett kontraktsbrott. Även lokalbor har klagat på att DHI har rätt till klostret som de anser tillhör lokalsamhället och även är viktigt för tursim.

DHI har dock fått rätt av en lokal domstol och planerar att genast starta politiska ledarskapsutbildningar, som Bannon varit med att utforma.

"Vi stod upp för klostret, samhället och Italien under pandemin när vi enkelt hade kunde ge oss iväg. Nu startar vi ett program för lärande och träning som kommer göra världen rikare, säkrare och hälsosammare för alla", säger i Bannon i ett uttalande.

Överklagar

Samtidigt har Kulturdepartementet å sin sida meddelat att de tänker överklaga beslutet.

Steve Bannon som själv är katolik har flera gånger väckt uppmärksamhet i Italien, bland annat för täta kontakter med den tidigare vice premiärministern Matteo Salvini, men också för utfall mot påven. Han ska ha gett Salvini rådet att kritisera påve Franciskus för hans syn på flyktingar och ska ha kallat påven för en form av ”fiende”, rapporterar The Guardian.

Bannon har också gjort sig ovän med viktiga katolska allierade, som kardinal Raymond Burk. Burk tog avstånd från DHI efter att Bannon meddelat att han vill göra en film baserad på en bok om "utbredd homosexualitet” i Vatikanen, rapporterar Reuters.

Ämnen i artikeln