Antimuslimsk akademi får klartecken att öppna i kloster | Expo.se

Antimuslimsk akademi får klartecken att öppna i kloster

Publicerad 2020-05-28 14:56

Steve Bannon ingår i en ultrakonservativ katolsk förening som vill etablera ett "globalt högkvarter" i kampen för att "rädda civilisationen".

President Donald Trumps tidigare rådgivare, Steve Bannon, har fått rätt att driva en politisk och konservativt katolsk akademi i ett kloster i Italien. Det efter att ha vunnit i domstol mot kulturdepartementet, som försökt blockera skolan. Beslutet väntas överklagas.

Efter att Steve Bannon tvingades lämna vita huset, där han ingick i Donald Trumps administration, beslöt han sig för att bilda en stiftelse för att främja ”högerpopulism”. Målet var att erbjuda rådgivning och strategier till europeiska partier inför EU-valet. Han träffade politiska ledare som den brittiske tidigare Ukip-ledaren Nigel Farage, franska Marine le Pen för Nationell samling och ungerns premiärminister Victor Orban.

Bannons projekt tycktes aldrig riktigt lyfta. Men Bannon har sedan 2017 också varit ansluten till ett akademi-projekt i Italien – Dignitatis Humanae Institute, DHI, Institutet för mänsklig värdighet – tillsammans med grundaren och den katolska konservativa prästen Benjamin Harnwell.

Harnwells vision är att rädda den ”västerländska civilisationen” och mobilisera kristna ”i kampen mot islam”, rapporterar Deutsche Welle. I ett inslag förklarar Harnwell att akademin som är belägen i ett 800 år gamla klostret Trisulti i Collepardo söder om Rom ska bli ett globalt högkvarter i försvaret av civilisationen.

Försök att stoppa akademin

Men DHI har inte kunnat öppna upp klostret för verksamhet. Det italienska Kulturdepartementet vill sparka ut DHI från klostret på grund av vad de menar är ett kontraktsbrott. Även lokalbor har klagat på att DHI har rätt till klostret som de anser tillhör lokalsamhället och även är viktigt för tursim.

DHI har dock fått rätt av en lokal domstol och planerar att genast starta politiska ledarskapsutbildningar, som Bannon varit med att utforma.

”Vi stod upp för klostret, samhället och Italien under pandemin när vi enkelt hade kunde ge oss iväg. Nu startar vi ett program för lärande och träning som kommer göra världen rikare, säkrare och hälsosammare för alla”, säger i Bannon i ett uttalande.

Överklagar

Samtidigt har Kulturdepartementet å sin sida meddelat att de tänker överklaga beslutet.

Steve Bannon som själv är katolik har flera gånger väckt uppmärksamhet i Italien, bland annat för täta kontakter med den tidigare vice premiärministern Matteo Salvini, men också för utfall mot påven. Han ska ha gett Salvini rådet att kritisera påve Franciskus för hans syn på flyktingar och ska ha kallat påven för en form av ”fiende”, rapporterar The Guardian.

Bannon har också gjort sig ovän med viktiga katolska allierade, som kardinal Raymond Burk. Burk tog avstånd från DHI efter att Bannon meddelat att han vill göra en film baserad på en bok om ”utbredd homosexualitet” i Vatikanen, rapporterar Reuters.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons