Annons

Coronakrisen: Expos veckosvep

Publicerad 2020-05-04 15:38

David Icke borttagen från Facebook. Arkivbild.

Här är några av den senaste veckans nyheter om coronakrisen med koppling till Expos bevakningsområde.

Kraftig ökning av antisemitism och hat mot kineser

Den brittiska tidskriften The New statesman har tagit del av en större dataanalys, där företaget Moonshot analyserat över 600 miljoner inlägg på Twitter sedan Coronapandemin bröt ut. De har sedan jämfört den datan med hur det såg ut för fem år sedan.

De ser en markant ökning av antikinesiska och antisemitiska inlägg. Över 200 000 inlägg innehåller hets eller konspirationsteorier, majoriteten är hatiska mot kineser. Antalet konspirationsteoretiska inlägg om 5G-nätets utbredning har också ökat kraftigt.

 

Konspirationsteoretikern David Icke borttagen från Facebook

Den kontroversielle konspirationsteoretikern David Icke har tagits bort från Facebook efter en strid ström av antisemitiska teorier om coronaviruset, rapporterar Hope not hate. Till sina över 800 000 följare har Icke gång på gång hävdat att coronaviruset inte existerar, utan enbart är en bluff orkestrerad av judar för att kunna kontrollera befolkningen.

Han har även varit drivande bakom teorierna om att 5G-nätet påverkar spridningen av covid-19. I Storbritannien har flera 5G-master bränts och saboterats de senaste månaderna.

 

Analys: Vad har pandemin för konsekvenser för våldsbejakande extremism?

Center mot våldsbejakande extremism, CVE, (som är en del av BRÅ) har skrivit ett pm om hur coronakrisen kan påverka den våldsbejakande extremismen.

CVE belyser att coronakrisen kan utnyttjas av extremister för att sprida desinformation och spä på polarisering. 

Krisen riskerar att sakta ner och försvåra insatser mot terrorism, vilket gynnar exempelvis radikalislamistiska grupper i exempelvis Irak.

Oro och instabilitet i samhället kan dessutom bidra till ökad radikalisering. Exempelvis genom att sårbara individer söker sig till och dras in i våldsbejakande miljöer om samhället utvecklas negativt och drabbas av hög arbetslöshet, skriver CVE.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons