Coronakrisen: Expos veckosvep | Expo.se

Annons

Coronakrisen: Expos veckosvep

Publicerad 2020-05-11 10:29

Islamiska staten flyttar fram sina positioner när många länder är hårt pressade av coronakrisen.

Här är några av den senaste veckans nyheter om coronakrisen med koppling till Expos bevakningsområde.

IS flyttar fram sina positioner

I Irak och Syrien har Islamiska staten (IS) genomfört 69 procent fler väpnade attacker under april 2020 jämfört med 2019, uppger Center mot våldsbejakande extremism i sitt nyhetsbrev, med hänvisning till data från sajten Middle East Institute.

Både Syrien och Irak är pressade av coronapandemin. I en intervju med GP säger terrorforskaren Magnus Ranstorp att IS flyttar fram sina positioner och utnyttjar coronakrisen.

 

Extremhögern eldar på motståndet mot restriktionerna

Från olika delar av världen kommer rapporter om hur extremhögern deltar i, och drar nytta av, det öppna motståndet och demonstrationerna mot coronarestriktionerna. I USA har vit makt-organisationer infiltrerat demonstrationer i bland annat Chicago, rapporterar NPR.

I delstaten Washington kan invånare anmäla brott mot restriktioner, till exempel företag som inte följer reglerna. Men där har en högerextrem milis samlat namn på anmälare och hängt ut dem på internet, vilket resulterat i dödshot, enligt LA Times.

Och i Storbritannien har högerextrema profiler som Tommy Robinson och den före detta Britain First-ledaren Jayda Fransen engagerat sig i protesterna mot regeringens hårda restriktioner och påstådd ”polisbrutalitet”, rapporterar Hope not hate.

 

Flera stora vit makt-festivaler ställs in

De flesta av den kommande sommarens stora musikfestivaler har ställts in eller skjutits upp i coronakrisens spår. Så även flera stora festivaler för vit makt-musik i Europa, rapporterar Vice. Däribland Fortress Europa, en tvådagarsfestival i Kiev som väntades dra över 1000 fans, som skjuts upp till nästa år.

Enligt experter som Vice pratat med kan de uppskjutna och inställda festivalerna på kort sikt innebära ett hårt slag mot högerextrema nätverk i Europa, som förlorar både en viktig inkomstkälla och viktiga forum för att nätverka och rekrytera.

 

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons