Annons

Ledare i NMR döms för hets mot mångfaldsparad

Publicerad 2020-05-25 12:00

Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsen.

Ledaren för Nordiska motståndsrörelsens parlamentariska gren Pär Öberg döms för hets mot folkgrupp efter att ha hetsat mot en mångfaldsparad.

Aktivister i Nordiska motståndsrörelsen döms för bland annat hets mot folkgrupp som begicks under Almedalsveckan 2017. Domen som meddelades i Stockholms tingsrätt är en del av ett större åtal mot en rad aktivister i nazistorganisationen och som rör flera olika händelser.

Under den så kallade Almedalsveckan i Visby för snart tre år sedan hade Nordiska motståndsrörelsen ett tält i området. I samband med att en mångfaldsparad passerade framför tältet gjorde flera av organisationens aktivister sig skyldiga till hets mot folkgrupp. Tre aktivster, bland dem ledaren för organisationens parlamentariska gren Pär Öberg, döms för att ha skanderat ”hell seger”. Det ska även ha uttalats fraser som:

”leve nationalsocialismen”, ”krossa homolobbyn”, ”homolobbyn är pedofiler, ”våldtäktsmän och barnarövare”, ”det vita folkets överlevnad” och ”den vita kärnfamiljen är vår framtid”.

Hets mot folkgrupp

Pär Öberg döms för hets mot folkgrupp. I rättegången nekade han till anklagelserna. Han säger att han inte minns att han ska ha sagt ”hell seger”. Han kommenterar en film där han syns uttala frasen med att han bara ”rört läpparna” men att han inte gjorde något ljud.

Tillsammans med Öberg döms ytterligare två aktivister för hets mot folkgrupp, en 28-årig, som lämnat organisationen för utbrytargruppen Nordisk styrka, och en 30-årig man. 28-åringen döms även för olovlig körning i samband med en annan händelse.

Samtliga döms till dagsböter och 28-åringen även till samhällstjänst i 75 timmar.

Samtidigt lades åtalets ned mot en person och en 31-åring frias då tingsrätten konstaterar att det finns brister i utpekandet av honom.

Flera aktivister åtalas

Domen som meddelades i Stockholms tingsrätt är den första i ett större åtal mot aktivister i organisationen. Totalt står elva personer åtalade för brottslighet kopplad till Nordiska motståndsrörelsen.

Brottrubriceringarna rör bland annat flera fall av hets mot folkgrupp, misshandel, anstiftan till misshandel, vapenbrott och penningtvättsbrott. På grund av bland annat sjukdom kommer flera av åtalen behandlas vid en senare förhandling.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons