Rekordmånga antisemitiska incidenter i USA | Expo.se

Annons

Rekordmånga antisemitiska incidenter i USA

Publicerad 2020-05-13 13:38

Antisemitiska incidenter som exempelvis vandalisering nådde rekordnivåer förra året, enligt ADL. Arkivbild.

Människorättsorganisationen ADL har kartlagt antisemitiska incidenter i USA sedan 1979. Förra året var det värsta året hittills. Särskilt oroande är att registrerade fall av misshandel nästan fördubblades jämfört med 2018.

Anti-defamation league, ADL, registrerade 2107 antisemitiska incidenter i USA under 2019, alltså den högsta siffran som de har noterat på 40 år. Och en ökning med tolv procent sedan 2018.

Incidenterna kategoriseras in i trakasserier, vandalism och misshandel. Det är i den senare kategorin som ökningen har varit störst - från 39 fall 2018 till 61 fall 2019.

Under året skedde dessutom tre dödliga attacker med antisemitiska motiv i Kalifornien, New York och New Jersey. En av de värsta skedde i april när en beväpnad man inspirerad av andra högerextrema terrorister sköt ihjäl en person och skadade tre i synagogan i Poway, Kalifornien.

— Det här var ett år av antisemitiska attacker utan motstycke, i en tid då många judiska församlingar runt om i landet kom i direkt kontakt med hatet, sa ADL:s VD Jonathan Greenblatt när rapporten släpptes.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons