Rekordmånga antisemitiska incidenter i USA

Publicerad 2020-05-13 13:38

Antisemitiska incidenter som exempelvis vandalisering nådde rekordnivåer förra året, enligt ADL. Arkivbild.

Människorättsorganisationen ADL har kartlagt antisemitiska incidenter i USA sedan 1979. Förra året var det värsta året hittills. Särskilt oroande är att registrerade fall av misshandel nästan fördubblades jämfört med 2018.

Anti-defamation league, ADL, registrerade 2107 antisemitiska incidenter i USA under 2019, alltså den högsta siffran som de har noterat på 40 år. Och en ökning med tolv procent sedan 2018.

Incidenterna kategoriseras in i trakasserier, vandalism och misshandel. Det är i den senare kategorin som ökningen har varit störst - från 39 fall 2018 till 61 fall 2019.

Under året skedde dessutom tre dödliga attacker med antisemitiska motiv i Kalifornien, New York och New Jersey. En av de värsta skedde i april när en beväpnad man inspirerad av andra högerextrema terrorister sköt ihjäl en person och skadade tre i synagogan i Poway, Kalifornien.

— Det här var ett år av antisemitiska attacker utan motstycke, i en tid då många judiska församlingar runt om i landet kom i direkt kontakt med hatet, sa ADL:s VD Jonathan Greenblatt när rapporten släpptes.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.