Traditionella fruar ger extremismen en städad front

Publicerad 2020-05-06 08:24

Faktalabbet.

Nya extrema grupper kan se ut på olika sätt. Ska till exempel "tradwives" beskrivas som högerextremas prydliga front? Historikern Heléne Lööw vill inte skriva en checklista för när en grupp blir extrem, för då skulle vi kunna låsa oss vid den.
- Det finns risk att vi missar vissa dimensioner och att grupper utvecklas som blir väldigt läskiga.

När brittiska BBC i vintras sände en dokumentär om Alena Kate Pettitt, en kvinna som presenterar sig som en ”tradwife”, kort för traditional wife, lät reaktionerna inte vänta på sig. Skribenten och doktoranden Becca Lewis var en av dem som tog sig för pannan. 

”Vem behöver försvinna ner i ett kaninhål på Youtube när BBC sänder vitmakt-propaganda?” twittrade hon.

Kommentaren fick genast mothugg från människor som tyckte att Becca Lewis såg spöken mitt på blanka dagen. Att en tradwife – en kvinna som bakar bröd, kokar sylt, poserar med dammsugare och vill lyda och vara undergiven sin äkta man – skulle ha kopplingar till extremism framstod som skrattretande och löjligt för vissa …

LÄS HELA ARTIKELN HÄR


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.