Publicerad 2020-06-01 13:19

De nya lagarna i Ungern har börjat att tillämpas mot kritiker.
Här är några av den senaste veckans nyheter om coronakrisen med koppling till Expos bevakningsområde.
Gripanden efter coronakritik i Ungern
Flera personer har gripits efter att ha kritiserat den ungerska regeringens åtgärder mot coronaviruset på sociala medier, har flera medier rapporterat under veckan. Dagens Nyheter har intervjuat några av de personer som gripits. En av dem är 54-årige János Csóka-Szücs, medlem i oppositionspartiet Momentum. Polisen gjorde husrannsakan hos honom efter en statusuppdatering på Facebook.
— När jag frågade vad de menade svarade de bara ”du minns säkert”. Jag lämnade över min dator och telefon. De lät mig ta mina morgonmediciner och sedan tog de mig till polisstationen, säger János Csóka-Szücs till DN.
I slutet av mars fick premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz igenom en lag som innebär att han kan styra genom dekret, vilket i praktiken gjorde att parlamentet förlorade sin makt. Dessutom infördes fängelsestraff för personer, inklusive journalister, som sprider så kallat ”falsk” information om pandemin. Hittills har flera personer gripits och utretts av polis, rapporterar Politico. Bland annat på grund av Facebookinlägg som kritiserade regeringens åtgärder mot viruset.
Det finns ingen tidsgräns för hur länge lagen gäller. Orbán har signalerat att lagen kan upphävas i slutet av maj, men om antalet coronafall kraftigt skulle öka kan lagen fortsätta att gälla.
USA lämnar WHO
USA kommer att avbryta allt samarbete med Världshälsoorganisationen, WHO. President Donald Trump motiverar beslutet med att organisationen är under ”total kontroll” av Kina, rapporterar TT. Han hävdar också att WHO inte genomfört flera reformer som USA har krävt. På presskonferensen där Trump presenterade beslutet, kom flera skarpa attacker mot Kina. Trump sa att Kina mörkat spridningen av covid-19 och pressat WHO att ”missleda världen”.
Många experter oroas nu eftersom WHO kommer att mista stora delar av sin finansiering när USA drar sig ur, mitt i coronakrisen.
Så deltar beväpnad högermilis i USA:s coronaprotester
Institute For Research and Education on Human Rights, IREHR, rapporterar om hur amerikanska milisgrupper, många med högerextrema kopplingar, deltar i protesterna för att öppna upp det amerikanska samhället igen efter att många delstater infört tuffa restriktioner under coronakrisen.
De beväpnade milismännen har dykt upp i hela landet, rapporterar IREHR. Bland annat i Michigan där man ”bevakade” en frisersalong som bestämt sig för att trotsa förbuden och hålla öppet ändå.
”Det är i nuläget omöjligt att skilja den bredare rörelsen för att öppna upp landet, från mobiliseringen av beväpnade, nationalistiska paramilitärer”.
München förbjuder ”judestjärnor” vid coronaprotester
På olika håll i Tyskland har demonstranter som är emot regeringens restriktioner använt kläder, budskap och symboler som anspelar på Nazityskland, rapporterar DW.
I flera städer har människor klätt sig i tröjor med gula stjärnor, så gott som identiska med de som judar tvingades bära under Förintelsen, med texten ”ovaccinerad”. Det har också förekommit att demonstranter klär sig i fånguniformer och bär skyltar med budskap som ”Impfen macht frei”, det vill säga vaccination ger frihet - en anspelning på budskapet vid grindarna till Auschwitz och andra koncentrationsläger.
Det bygger på en konspiratorisk teori om att den tyska staten förespråkar massvaccination mot covid-19, vilket myndigheterna upprepade gånger sagt att man inte gör.
I München har man nu enligt DW beslutat att förbjuda kläderna med de gula stjärnorna. Liknande förbud har föreslagits av politiker i andra delar av Tyskland.
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare
Annons
Ämnen
Följ Expo i sociala medier
Följ Expo i sociala medier
I veckan blev Stockholms tingsrätt skådeplats för extremhögerns senaste strategi för att tysta meningsmotståndare.