HD prövar fall med knivbeväpnad nazist | Expo.se

HD prövar fall med knivbeväpnad nazist

Publicerad 2020-06-15 13:12

Nordisk Styrka

17-åringen bar två knivar. Den ena monterad i bältet upp och ned, för att den skulle vara dold men ändå lätt att ta fram.

Högsta domstolen ska pröva ett fall där en ung nazist knuten till Nordisk Styrka dömdes för brott mot knivlagen. Han greps på sin gymnasieskola i Enköping med två knivar på sig samt hade ett järnrör i skåpet. Innan dess hade 17-åringen pratat om raskrig och gjort sökningar på internet på bland annat preskriptionstiden för mord.

Frågan som HD ska pröva är om brottet som 17-åringen dömdes för är att betrakta som grovt brott mot knivlagen. Hovrättsdomen överklagades den 14 maj, då riksåklagaren menar att det finns flera omständigheter som talar för att det handlar om ett grovt brott.

I höstas 2019 greps 17-åringen av polisen på sin gymnasieskola i Enköping, efter larm om att han var beväpnad med kniv.

Polisen hittade två knivar på honom. Dels en mindre kniv som han hade i byxfickan och dels en större kniv. Den senare var monterad upp och ned i tonåringens bälte för att den inte skulle synas, och så att den snabbt skulle kunna slitas fram och användas. I hans skåp hittades också ett järnrör.

Knuten till Nordisk Styrka

Det slogs även fast att den då 16-årige pojken var uttalad nazist. Utredningen visar att han uppmanat kompisar att stötta honom i ”raskriget”. I både tingsrätt och hovrätt har åklagaren argumenterat för att 17-åringen är medlem i Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Expo kan berätta att 17-åringen är en tidigare NMR-medlem men att han vid tiden för gripandet gått över till utbrytargruppen Nordisk Styrka.

17-åringen uppgav att beväpningen berodde på att han varit i bråk med ett ”invandrargäng” dagen innan. Bråket bekräftas av vittnen som också säger att 17-åringen frågat om de ville vara med och slåss mot invandrarna.

Polisens undersökning av 17-åringens telefon visar att han dagen innan gripandet gjort internetsökningar på bland annat preskriptionstiden för mord, vapenbrott och straffet för misshandel.

Han dömdes till slut av tingsrätt och hovrätt till dagsböter för brott mot knivlagen.

Vill se skärpning

Åklagaren pekar på att 17-åringen bar kniv i en skola, som bör anses vara en mer skyddsvärd plats, och att han hade monterat kniven på ett sätt som gjorde att det skulle vara lättare att dra fram den. Dessutom är han en våldsbejakande extremist, resonerar åklagaren och menar att dessa omständigheter gör att det bör klassas som grovt brott mot knivlagen.

Högsta domstolen har bett Riksåklagaren att senast den 17 juni inkomma med synpunkter på målets fortsatta handläggning, rapporterar Enköping Direkt.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons