Högerextremister låtsades vara antifascister | Expo.se

Högerextremister låtsades vara antifascister

Publicerad 2020-06-03 12:49

I USA rasar protester mot rasism sedan över en vecka tillbaka. Nu har Twitter stängt av ett fejkkonto där amerikanska högerextremister låtsades vara antifascister. (Personerna på bilden har inte med artikeln att göra).

I ett Twitterinlägg som fick stor spridning i USA skrev ett konto som kallade sig Antifa_US om att ta sig in i vita bostadsområden och ”ta det som är vårt”.
Men kontot stängdes av från Twitter efter att det visat sig att avsändaren var en amerikansk högerextrem grupp som poserat som antifascister.

Kontot utgjorde sig för att vara en nationell antifascistisk grupp. Under söndagen när protesterna i USA efter George Floyds död fortsatte, samma dag som president Trump sa att Antifa ska terrorklassas, skrev kontot Antifa_US:

”I natt är det dags, kamrater.

I natt säger vi Fuck The City och vi tar oss in i bostadsområden, de vita områdena, och tar det som är vårt.

#BlacklivesMaters

#FuckAmerica”


Inlägget hann spridas tusentals gånger.

 

Men kontot är nu avstängt från Twitter. En talesperson från företaget bekräftar för NBC News och nyhetsbyrån AFP att den egentliga avsändaren inte var antifascister utan den högerextrema identitära gruppen Identity Evropa. Gruppen var med och planerade demonstrationen Unite the right i Charlottesville 2017, enligt Southern Poverty Law Center. Flera andra fejkkonton har kunnat kopplas till Identity Evropa under den senaste veckan.

Innan det togs bort av Twitter hann inlägget spridas tusentals gånger och delades bland annat i en högerrepublikansk Facebookgrupp som har nästan en miljon följare, enligt AFP.

Att högerextremister skapar fejkade konton där man utger sig för att vara antifascister förekommer i USA sedan 2017, då begreppet Antifa började uppmärksammas allt mer, uppger historikern Mark Bray för AFP.

Extremister ser sin chans

Samtidigt varnar amerikanska federala myndigheter för att extremister på olika sätt försöker att dra nytta av de landsomfattande protesterna. 

Politico har tagit del av ett pm från USA:s Departement för inrikes säkerhet. Där står det att en vit makt-kanal på Telegram uppmanat följarna att starta kaos och inbördeskrig genom att skjuta in i folkmassor som demonstrerar.

I dokumentet nämns också hotet från anarkister och milisrörelser.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons