Manshaus döms för mord och terror | Expo.se

Annons

Manshaus döms för mord och terror

Publicerad 2020-06-11 11:33

Philip Manshaus döms för mord och terrorbrott.

Norrmannen Philip Manshaus döms till den norska lagens hårdaste straff för attacken mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, och mordet på sin 17-åriga styvsyster. Han döms till 21 år i förvaring och kan släppas efter tidigast 14 år.

Den 10 augusti 2019 mördade Philip Manshaus sin 17-åriga styvsyster i deras gemensamma hem. Han har erkänt att han hade ett rasistiskt motiv bakom mordet på styvsystern, som var adopterad. 

Kort därpå attackerade Manshaus moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, som ligger strax utanför Oslo, beväpnad med ett hagelgevär. Moskébesökare som övermannande Manshaus lyckades förhindra att någon kom till skada vid dådet.

Minst 14 års förvaring

Norge har inte livstids fängelse i straffskalan, det hårdaste straffet är 21 år i förvaring. Men det kan förlängas, så att straffet i praktiken blir fängelse på livstid. Manshaus kan släppas tidigast efter 14 år, rapporterar Dagbladet.

22-åringen har erkänt gärningarna men förnekar brott. Han menar att han agerat i nödvärn och ser attacken som ”ett försvar av sitt folk”. Manshaus var starkt influerad av det högerextrema terrordådet på Nya Zeeland 2019. Under en period innan attacken försökte han även bli medlem i den norska grenen av Nordiska motståndsrörelsen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons