Nytt nummer av Expo | Expo.se

Nytt nummer av Expo

Publicerad 2020-06-11 08:37

Tidskriften Expo #2-2020
Så hotas demokratin i coronans spår

I spåren av den rådande coronapandemin riskerar vi att gå in en djup ekonomisk kris. Vi lät ett antal experter fundera kring hur det kan påverka extremhögerns möjligheter att flytta fram sina positioner.

Heléne Lööw, Asbjørn Dyrendal, Cas Mudde och Staffan I Lindberg svarar på frågan om det är möjligt att sia om vad coronakrisen kan betyda för extremhögern och demokratin. Dessutom konstaterar Expos Daniels Poohl att coronakrisen har stannat upp den högerextrema framgångsvågen och ställer sig frågan om de kommer att kunna vända krisen till sin fördel?

Dessutom:

Intoleransen i Brasilien

Under president Jair Balsonaros styre och i spåren av covid-19 har den politiska turbulensen i Brasilien ökat. Aktivister oroas nu att landet är på väg att bli en diktatur – en utveckling som högerextrema grupper välkomnar.

Rainbow Muslims

Intervju med Sara Chamsine som har skapat en plattform för hbtqi-muslimers berättelser. Hennes resa dit har kantats av grubblerier och oro för hur omgivningen ska reagera.

IS-kvinnorna

Det brukar hävdas att kvinnorna i IS endast tillåts agera inom hemmets ramar. Det är en ensidig bild som inte speglar deras roll i terrororganisationen.

Nazistförbud

Expo har tittat närmare på några länder som använder lagar för att hindra nazisterna från att organisera sig. Nu kan det även bli verklighet i Sverige.

SD och den etniska nationalismen

Sverigedemokraterna beskrivs ofta som ett högerpopulistiskt parti. Sociologen Jens Rydgren menar dock att det fortfarande är den etniska nationalismen som står i förgrunden.

Och mycket, mycket mer ….

Tidningen finns i butik den 16 juni, teckna en prenumeration här …


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons