Ledare för nazistparti döms till fängelse | Expo.se

Annons

Ledare för nazistparti döms till fängelse

Publicerad 2020-10-14 11:02

Marian Kotleba, Vårt Slovakien (L'SNS)

Marian Kotleba döms till drygt fyra års fängelse. Arkivbild.

Marian Kotleba, ledare för det nazistiska slovakiska partiet Vårt Slovakien, döms till fängelse för att ha använts sig av nazistsymboler.

Marian Kotleba leder partiet Vårt Slovakien (Ľudová strana – Naše Slovensko, ĽSNS), som är representerat med 17 stolar i det slovakiska parlamentet och landets fjärde största parti.

På måndagen dömde en domstol Pezinok Marian Kotleba mot hans nekande till fängelse i fyra år och fyra månader för användande av nazistiska symboler. Åtalet mot honom bygger på att partiet 2017 delade ut en gåva på 1488 euro till tre fattiga familjer.

Sifferkombinationen 1488 är en del av den nazistiska symbolvärlden. Den första delen av sifferkombinationen står för de så kallade fjorton orden, ”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn”, som myntades av den amerikanske terroristen David Lane på 1980-talet. Den andra delen, 88, är symbolen för HH, alltså den åttonde bokstaven i alfabetet och ska läsas ”Heil Hitler”.

Hyllar nazistiska lydregimen

Vårt Slovakien använder sig av samma symbol som den nazistiska slovakiska lydregimen hade under andra världskriget. Marian Kotleba ser den slovakiska regimen under kriget som ett drömsamhälle. ”Som att leva i himlen” har Marian Kotleba sagt om livet under Jozef Tisos regim, som såg till att uppskattningsvis 75 000 judar deporterades och sedan mördades i nazisternas koncentrationsläger.

Inom partiet använder medlemmar hälsningen “Na stráž!” som var Hlinkagardets hälsning. Partiet har även väckt uppmärksamhet genom att hålla sig med en egen paramilitär gren, som enligt egen utsago ska skydda befolkningen från romer.

Kotleba ledde tidigare Slovakiska nationella partiet som förbjöds efter att de uttryckt sympati för den slovakiska nazistregeringen under andra världskriget.

Domen mot Marian Kotleba kan överklagas.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons