Man kallade personer parasiter och hotade hämta k-pist | Expo.se

Man kallade personer parasiter och hotade hämta k-pist

Publicerad 2020-10-02 12:10

Butiksbild från polisens förundersökning

Mannen slår ut med handen mot en person i butiken. Trots kameraövervakning förnekar mannen att han var på plats.

En 69-årig man har i sitt närområde hotat personer som han kallade för invandrare, parasiter och råttor. Döms av tingsrätten för hets mot folkgrupp, ofredande och olaga hot.

Det var kvällen den 19 juli förra året som 69-åringen stod med en moped utanför ett hus i Vänersborgs kommun och kallade de boende för äckel, blattar, parasiter, råttor och tjuvar som skulle bort och förgöras. Han hotade också med att han skulle hämta en k-pist. På frågan vad han skulle göra med k-pisten svarade 69-åringen: ”det kan du gissa”.

69-åringen lämnade platsen, men återkom efter någon timme. Han ställde sig återigen utanför huset, tutade och lyste mot lägenheten med mopedlyktan. De boende som attackerades av mannen försökte enligt deras egna uppgifter vid båda tillfällena att tillkalla polis. Först med beskedet att de inte kunde komma eftersom de boende vare sig sett något vapen eller då det inte heller förekommit någon skjutning. Vid andra tillfället ska polisen svarat att 69-åringen hade rätt att vara på gatan även om han störde.

En granne som reagerade på oljudet försökte lugna 69-åringen, men möttes även han av främlingsfientliga glåpord. 69-åringen ska även med sin moped försökt köra på grannen som ingrep.

Vänersborgs tingsrätt gör bedömningen att 69-åringen haft som syfte att kränka de boende på grund av deras ursprung och dömer mannen för ofredande och olaga hot.

En dryg månad senare, den 24 augusti, besökte 69-åringen en livsmedelsbutik. I butiken kallade han en av kunderna för parasit, och sa till ett butiksbiträde att hon var invandrare och parasit samt hotade att han skulle slå henne.

Trots flera vittnen och att butikskameran fångat mannen på bild förnekar han i förhör att han varit i butiken. För händelsen dömer tingsrätten mannen för olaga hot och hets mot folkgrupp.  

Mannen dömdes på onsdagen mot sitt nekande till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons