Publicerad 2020-10-21 15:37

Den dömde skoleleven var tidigare aktiv i NMR men vid tiden för brottet hade han lämnat organisationen och är nu istället aktiv i utbrytargruppen Nordisk styrka.
Högsta domstolen skärper domen mot den skolelev i Enköping som för ett drygt år sedan greps beväpnad med knivar och metallrör på sin skola i Enköping. Brottet mot knivlagen är enligt HD att anse som grovt i sin sammantagna bedömning.
I dag meddelade Högsta domstolen att de går på åklagarens linje och ändrar domen mot den skolelev organiserad i nazistgruppen Nordisk styrka som förra året kom till sin gymnasieskola i Enköping beväpnad med knivar och metallrör. Enligt Högsta domstolens sammantagna bedömning ska det brott mot knivlagen eleven gjort sig skyldig till bedömas som grovt, istället för brott av normalgraden som det rubricerats i tidigare domar, med hänsyn till att skolan är en särskilt skyddsvärd plats samt den åtalades koppling till våldsbejakande extremism.
Det var i oktober förra året som den då 16-åriga eleven greps i sitt klassrum på en gymnasieskola i Enköping. Pojken hade en mindre kniv i fickan och en större kniv monterad i bältet med handtaget nedåt. Dessutom hittade polis ett metallrör gömt i pojkens jacka i hans skåp på skolan. Enligt åklagaren var 16-åringen medlem i Nordiska motståndsrörelsen men i själva verket hade han tidigare det året lämnat NMR för utbrytargruppen Nordisk styrka.
Den vid tidpunkten 16-åriga pojken hade dagen innan gripandet använt sin mobiltelefon för att göra internetsökningar på bland annat preskriptionstiden för mord, vapenbrott och straffet för misshandel. Enligt 16-åringen hade han beväpnat sig efter att dagen innan hamnat i bråk med vad han beskriver som ett ”invandrargäng”. Bråket bekräftades av vittnen som också berättat för polisen att pojken frågat om de ville vara med och slåss mot invandrarna.
Tingsrätt och hovrätt dömde för brott mot knivlagen av normalgraden men Riksåklagaren överklagade och ville se en skärpning av domen med hänvisning till att skolan är att betrakta som en särskilt skyddsvärd plats samt att domstolen bör beakta skolelevens motiv och hans engagemang inom den nazistiska miljön.
Högsta domstolen dömer i enlighet med åklagarens yrkanden och det tidigare fastställda straffet på 50 dagsböter ändras till 35 timmars ungdomstjänst.
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare
Annons
Studio Expo med Kalle Lind om brun pappersmassa och högerextrema framtidsfantasier.
Studio Expo om den progressiva miljardären som blev en radikaliserad ägare av plattformen X.
Följ Expo i sociala medier
Varför är medieproduktionen så viktig för extremhögern?