Dom närmar sig för attacken i Halle | Expo.se

Annons

Dom närmar sig för attacken i Halle

Publicerad 2020-11-17 12:09

Den misstänkte gärningsmannen i tyska Halle avlossar sitt vapen

Gärningsmannen i tyska Halle avlossar sitt vapen. Dådet krävde två dödsoffer och flera skadade.

Rättegången mot 28-årige Stephan Balliet som sköt ihjäl två personer i tyska Halle i oktober förra året närmar sig en dom. Balliet har erkänt morden och att terrorattacken var antisemitiskt motiverad.

Högerextremisten Stephan Balliet står åtalad för två mord och flera mordförsök och kan komma att dömas till livstids fängelse om han fälls. Rättegången mot honom startade i juli och dom förväntas att komma i december.  

Det var den 9 oktober förra hösten som Stephan Balliet körde en bil full av hemmagjorda skjutvapen, svärd, knivar och sprängladdningar mot synagogan i Halle. Det manifest han lade ut på nätet visade att han drevs av konspirationer om en dold judisk makt och om att befolkningen i väst håller på att bytas ut. Balliet, som filmade sitt dåd, har erkänt att han drevs av antisemitiska motiv.

Men Stephan Balliet misslyckade med sitt mål att ta sig in i synagogan, där ett 50-tal personer samlats för att fira Yom Kippur.

— Han sköt flera gånger mot dörren och kastade flera brandbomber eller handgranater, men dörren höll. Gud har skyddat oss, sa synagogans ordförande Max Privorozki till Spiegel efter attacken.

Efter att Stephan Balliet gett upp sitt försök att ta sig in i synagogan sköt han ihjäl en förbipasserande och en person inne på en kebabrestaurang samt skadade flera andra.

Dådet har skapat en diskussion i Tyskland om antisemitism i landet samt frågan om judars säkerhet. På tisdagen kommer en anställd vid ett statligt center för forskning om antisemitism att medverka vid rättegången för att svara på sådana frågor. Dessutom kommer den psykiatriska rapporten om den anklagade att slutföras, rapporterar re:Jerusalem.

Åklagaren i målet kan komma att hålla sitt slutanförande senare den här veckan. Efter det väntar pläderingar från de 21 advokater som företräder 45 käranden som för talan mot Stephan Balliet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons