Invald i kongressen – stödde konspirationsteori | Expo.se

Invald i kongressen – stödde konspirationsteori

Publicerad 2020-11-04 10:26

Republikanen Marjorie Greene invald i USA:s kongress

Republikanen Marjorie Greene, tills nyligen anhängare av konspirationsteorin QAnon är invald i USA:s kongress.

Republikanen Marjorie Greene, som tills nyligen stödde konspirationsteorin QAnon, valdes in i kongressen. QAnon-anhängarna tror på en hemlig konspiration av satanister och pedofiler.  

Republikanen Marjorie Taylor Greene vann sin valkrets i Georgia och kommer att ta plats i USA:s kongress. Hon har tidigare uppmärksammats för en rad kontroversiella uttalanden. Bland annat kallade hon kongressvalen 2018 för en ”islamisk invasion” och hon har jämfört finansmannen George Soros och en överlevande från Förintelsen med nazister, rapporterar Expressen.

Med det hon framför allt uppmärksammats för är att ha uttryckt stöd för konspirationsteorin om QAnon, något hon senare backat ifrån och hävdat att hon fått felaktig information. Marjorie Taylor Greene har hyllats av Donald Trump, som själv har vägrat att ta offentligt avstånd från konspirationsteorin.

QAnon-anhängarna tror att Donald Trump i hemlighet driver en kamp mot en mäktig, hemlig, barnätande och satanistisk pedofilring. Enligt QAnon-rörelsen finns det en global, dold makt med en hemsk agenda, ofta benämnd som den djupa staten.

QAnon-anhängarna pekar ut toppersoner inom det Demokratiska partiet, som Hillary Clinton och Barack Obama, som deltaktiga i konspirationen. Men även kändisar som till exempel Oprah Winfrey, Tom Hanks nämns liksom George Soros.

Konspirationsteorin har även vunnit stöd i Europa bland högerextremister, till exempel har QAnon-supportar setts i samband med så kallade anti-lockdown-protester i Tyskland.

I oktober meddelade Facebook att företaget skärper sina insatser mot konton som kan kopplas till konspirationsteorin QAnon och att de successivt börjat stänga ned sidor och grupper.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons