Poserade med nazistflagga - döms | Expo.se

Annons

Poserade med nazistflagga - döms

Publicerad 2020-11-18 13:52

Man döms efter att han spridit bild där han poserar med nazistflagga.

Man döms efter att han på sociala medier spridit bild där han poserar med nazistflagga.

Den 33-årige mannen lade ut bilder på sociala medier där han poserar med en hakkorsflagga. Nu döms mannen, som har en bakgrund i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, för hets mot folkgrupp.

33-åringen döms för tre fall av hets mot folkgrupp. Det rör bilder som han lagt ut på den ryska motsvarigheten Facebook, VK.

På ett fotografi, som lades ut vid två olika tillfällen, ses mannen stå med en hakkorsflagga. Mannen åtalades för båda inläggen. Det tredje åtalet rörde en propagandabild, där en tysk soldat från andra världskriget ses med en hakkorsfana.

Bilderna lades ut under perioden december 2017 till oktober 2018. Falu tingsrätt skriver i sin dom att samtliga tre inlägg är att betrakta som hets mot folkgrupp av inte ringa grad. 33-åringen döms till villkorlig dom och dagsböter.

Den dömda mannen har en bakgrund som aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Det är dock oklart om han fortfarande är aktiv i organisationen.

Bakom polisanmälan står den ideella föreningen Juridikfronten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons