Hovrätten slår fast unik Facebook-dom | Expo.se

Annons

Hovrätten slår fast unik Facebook-dom

Publicerad 2020-12-04 14:24

Polisen kritiseras för hur den utreder hat och rasism på nätet.

Administratören för Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” dömdes i tingsrätten för att inte ha tagit bort hetsande inlägg. Nu slår hovrätten fast domen för brott mot den så kallade BBS-lagen. Hovrätten sänker dock straffet.

Det var förra året som Patrik Markström dömdes till villkorlig dom och dagsböter för att han som administratör för Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” inte tagit bort inlägg som utgör hets mot folkgrupp, bakom anmälan stod den ideella föreningen Näthatsgranskaren.

Markström hävdade till sitt försvar att han inte hade möjlighet att kontrollera allt som skrevs i gruppen med 162 000 medlemmar. Trots Markströms nekande dömdes han för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, BBS-lagen.

Tingsrätten menade att Markström hade ansvar att ta bort inlägg som bryter mot lagen. Han hade bland annat uppsiktsplikt och påtalades om inlägg som innehöll hets mot folkgrupp utan att agera. Dessutom slog tingsrätten fast att han själv varit inne och kommenterat i en tråd där kommentarer innehållande hets mot folkgrupp förekom.

Hovrätten menar dock att det inte kan anses bevisat att Markström sett de hetsande inläggen i tråden som han själv startat och skrivit i, men att han ändå varit grovt oaktsam i det fallet.

Domen överklagades

Både åklagare och Markström överklagade tingsrättens dom, åklagaren för att straffet inte ansågs tillräckligt och Markström för att han menade att han borde ha friats.

Svea hovrätt slår i stort fast tingsrättens dom, men sänker straffet något och hänvisar bland annat till personliga omständigheter.

Markström döms till villkorlig dom och böter. Bötesbeloppet sänks från tidigare 60 dagsböter på 320 kronor till 30 på 180 kronor.

Hatet på nätet

Expo har tidigare granskat hatet på nätet och kunde då visa att ”Stå upp för Sverige” var den grupp där det flest gånger publicerats kommentarer som fällts för hets mot folkgrupp.

Gruppen hette tidigare ”Stå upp för Peter Springare” och startade i början av 2017 som ett stödinitiativ för den kontroversiella polisen. Den som startade gruppen och fortfarande driver den är Patrik Markström.

Texten uppdaterades 4/12 20.42. I en tidigare version var beskrivningen av domen ofullständig. 
Texten uppdaterades 17/12 med tillägget att den ideella föreningen Näthatsgranskaren låg bakom anmälan.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons