Nytt nummer av Expo ute nu | Expo.se

Nytt nummer av Expo ute nu

Publicerad 2020-12-15 08:12

Expo 4-2020

Nya numret av Expo finns nu i butik.

De kallar sig ”patriotiska socialister” eller ”vänsternationalister”. I nya numret av Expo tittar vi närmare på en rörelse som söker sin väg ut från marginalen.

Under det senaste året har en ny nationell rörelse börjat ta form i Sverige. En rörelse som likt andra högerextrema aktörer sätter frågor om invandringsstopp och återvandring överst på agendan.  Men till skillnad från exempelvis det etnonationalistiska partiet Alternativ för Sverige är den nya rörelsens företrädare kommunister. De syns som skribenter på Nyheter Idag, de anordnar protestmöten mot moskébyggen och modulbostäder och de marknadsför sig själva i några av Sveriges mest profilerade högerextrema kanaler, som Jonas Nilssons Palaestra media, Exakt 24 och av Ingrid Carlqvist.
I det nya numret av Expo berättar vi om den nya ”vänsternationalismen” – där kommunister organiserar sig sida vid sida med ökända högerextremister.
 

Expo 25 år

Vi har också riktat blicken bakåt. Expo fyller 25 år och med tanke på samhällsutvecklingen är det en seger i sig. Det är vi förstås oerhört stolta över. Vi har ett unikt arkiv och i kommande nummer bjuder vi på en tillbakablick genom Expos bildarkiv.
 
Dessutom återkommer Jon Voss, som skrev krönika i det allra första numret av Expo – i dag förlagschef på QX förlag, som gästkrönikör.

Vi tittar närmare på Sveriges relation till Sápmi, på italienska fascisters metoder för att locka unga till rörelsen och träffar Sveriges första skolsamordnare mot antisemitism.
Det och mycket mer i årets sista nummer av tidskriften Expo.
 
Och missa inte möjligheten att teckna en prenumeration till dig själv eller en vän. Just nu till kampanjpris, en fin julklapp som gör sig påmind fyra gånger under året. Stötta Expo så vi kan fortsätta att granska och motarbeta rasismen 2021.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons