”Sällan har SD blivit så omtyckta som nu” | Expo.se
Analys

”Sällan har SD blivit så omtyckta som nu”

Publicerad 2021-01-22 08:30

Niclas Nilsson

Expo har följt Sverigedemokraterna sedan grundandet. Ulf Kristersson menar att partiet blivit mer ”seriöst”. Expos Niclas Nilsson ser istället ett parti som flyttar fram positionerna politiskt, samtidigt som de för första gången sedan riksdagsinträdet öppnat den dörren som de själva klev in igenom för 10 år sedan – den mot extremhögern.

Under onsdagskvällen satt Ulf Kristersson i SVT:s nya program 30 minuter och berättade för oss att han tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats en del de senaste åren. SD har även, enligt Ulf Kristersson, breddat sig politiskt och deltar nu mycket mer seriöst i det parlamentariska arbetet.

Ulf Kristersson har rätt. Sverigedemokraterna har förändrats de senaste åren. Dock i en radikalare riktning.

Expo har följt Sverigedemokraterna ända sedan grundandet år 1988. Vår bild är att partiet sedan sitt riksdagsinträde 2010 sällan haft en mindre rågång mot extremhögern än nu. Arbetet med den så kallade ”nolltoleransen” ekar tomt och de idéer och den retorik som sprids och saluförs av företrädare, nationellt som lokalt, och bland SD-sympatisörer såväl i öppna som stängda forum har rört på sig rejält.

Under gårdagen publicerade Expo en artikel som visar hur detta välkomnas och hyllas av delar av den svenska vit makt-miljön. Det paradoxala är att detta sker samtidigt som Moderaterna och Kristdemokraterna blir allt mer måna om SD:s vänskap. De två partierna tycks helt ha slutat ta debatt och repliker på SD och aldrig har Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gjort fler gemensamma reservationer i riksdagen än nu, vilket färska siffror från Ekot visar.

Parallellt med utvecklingen inom partipolitiken tycks det nu vara fritt fram för SD:s politiker att medverka i studiosamtal i högerextrema kanaler och högerextrema företrädare bjuds in till officiella SD-kanaler på ett sätt som inte skulle accepterats av partiledningen för några år sedan.

Ett talande exempel är att dagen efter Ulf Kristerssons framträdande i SVT, där han bedyrar SD:s nya seriositet, medverkar Björn Söder, en veteran i SD med plats i utrikesutskottet och nominerad till andre vice talman så sent som för något år sedan, i Exakt24. En ”nyhetskanal” som drivs av bland annat Erik Almqvist, mest känd för järnrörskandalen och sin flytt till Ungern, och Sanna Hill. Ni vet hon som i en TV4-intervju, då som nämndeman för Nationaldemokraterna, vägrade svara på frågan om hon tror att Förintelsen ägt rum och om demokrati är ett bra system. Samma person som också skrivit för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens hemsida.

Björn Söder får i Exakt24 frågor om Ungern och Polen och säger då att Ungern har ett mer pluralistiskt mediesamhälle och medieklimat än Sverige. Björn Söder tycker att det är så lätt att man attackerar Ungern och Polen när det gäller rättsväsendet och så vidare men att det ofta bygger på felaktiga fakta.

Ta in de orden och den analysen. Det här säger Björn Söder alltså om Ungern som så sent som för ett halvår sedan drabbades av massuppsägningar på landets största oberoende nyhetssajt i protest mot inskränkningar i pressfriheten och där det inte längre finns några oberoende massmedier.

Samma analys gör Söder av Polen där den högernationalistiska regeringen tagit kontroll över samtlig public service-media och nu är på god väg att tillskansa sig samma kontroll över resterande privat, tidigare oberoende, mediemarknad.

Sällan har SD blivit så kramade och omtycka som nu, såväl av etablerade riksdagspartier som av den svenska vit makt-miljön. Det mesta talar för att SD fortsatt flyttar fram sina positioner. Och bland företrädare, gräsrötter och sympatisörer växer modet, radikaliteten och självförtroendet. 

Texten uppdaterades 210122, 09:52


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons