FBI varnar för beväpnade marscher i USA | Expo.se

FBI varnar för beväpnade marscher i USA

Publicerad 2021-01-12 11:34

FBI varnar för mer våldsamma aktioner mot parlamentsbyggnader efter förra veckans attack mot Kapitolium. Foto: Jackelberry/Wikicommons

Efter stormningen av Kapitolium i Washington DC förra veckan varnar nu FBI för att väpnade protester planeras mot landets delstatsparlament. I Washington DC uppges även demonstrationer vara planerade och det cirkulerar uppmaningar om en väpnad marsch till Vita huset.

På måndagen varnade FBI att beväpnade högerextrema grupper planerar aktioner mot flera delstatsparlament i helgen, rapporterar Washington Post. En anonym tjänsteman på FBI uppger till tidningen att hotet skiljer sig från delstat till delstat men att det finns planer för demonstrationer i samtliga av landets delstatshuvudstäder. Uppgiftslämnaren uppger även att det finns planer på att storma delstatsparlament.

Säkerheten har också höjts i flera parlamentsbyggnader. I Wisconsin har nationalgardet kallats in för att bistå den lokala polisen. Detsamma har skett i Washington. I Michigan där FBI i oktober avslöjade en plan på att kidnappa delstatsguvernören Gretchen Whitmer (D) har en ny lag röstats igenom som förbjuder personer att öppet bära vapen inne i parlamentet.

Samma dag som stormningen av Kapitolium i onsdags samlades en beväpnad mobb utanför guvernörsboningen i delstaten Washington. I Phoenix krossades en ruta på parlamentet av en mobb. Tungt beväpnade Trump-anhängare klädda i kamouflagekläder omringade parlamentet i Kentucky i lördags och proklamerade att de kommer fortsätta stödja den avgående presidenten Donald Trump.

Den amerikanska dokumentärfilmaren Michael Moore har på sin Facebook-sida lagt upp en affisch som han uppger sprids i Washington DC och som uppmanar till en beväpnad marsch till Vita huset.

Poliser utreds efter attacken mot Kapitolium

Samtidigt i efterdyningarna av stormningen av Kapitolium utreds flera i Kapitoliums polisstyrka för misstänkt inblandning i den våldsamma aktionen som påhejades av president Donald Trump och som kostade minst fem människoliv. Ett dussin poliser rapporteras ha stängts av från sina tjänster, rapporterar Washington Post. Kapitoliums polischef har också avgått.  

En video ska visa att polisen släppt in Trump-anhängare utan att kontrollera om de är beväpnade. Även i flera delstater har poliser stängts av för att i olika former visat stöd för stormningen av Kapitolium.

Styret i Washington DC och polisen i Kapitolium har kritiserat Pentagon för senfärdig respons när de begärde hjäp.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons