Åtalas för att ha planerat attacker | Expo.se

Annons

Åtalas för att ha planerat attacker

Publicerad 2021-02-03 12:12

Tysk polis grep i september den misstänkta kvinnan. Genrebild.

I Tyskland åtalas en 55-årig kvinna med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsens samarbetsorganisation, det tyska nazistpartiet Der Dritte Weg, för att ha planerat våldsamma attacker mot muslimer, politiker och poliser.

55-åringen har skickat anonyma hotbrev till muslimska lokaler, föreningar som jobbar med flyktinghjälp och lokalpolitiker, rapporterar tidningen Spiegel.

Åtminstone ett av breven ska ha formulerats på ett sådant sätt att det anspelade på mordet av politikern Walter Lübcke. Mördaren Stephan Ernst, som är kopplad till extremhögern, dömdes förra veckan till livstids fängelse för dådet. Kvinnan misstänks även för att ha skickat patroner.

Utredningen mot kvinnan ska ha påbörjats redan i december 2019. En arresteringsorder på henne skickades ut i slutet av augusti förra året. Hon lyckades dock hålla sig undan och greps först den 7 september.

Efter det har utredningen fortsatt och i slutet av januari kom åtalet. Hon misstänks för förberedelse för våldshandlingar som kan utgöra en fara för staten samt hot och brott mot vapenlagen.

Polis har även beslagtagit material som kan användas för framställning av explosiva laddningar. Polisen har dessutom funnit detaljerade kartläggningar över såväl personer som lokaler, något som enligt utredarna indikerar långtgående planer för attacker på muslimer, politiker och poliser.  

Speigels genomgång av kvinnans aktivism visar att hon haft täta kontakter med den våldsamma delen av extremhögern. Bland annat har hon deltagit på flera demonstrationer med svenska Nordiska motståndsrörelsens samarbetsorganisation, nazistpartiet Der Dritte Weg. Hon ska även ha haft kontakt med nazistpartiets högsta ledning.

Även personer som figurerar i utredningen rörande terrorcellen NSU ska ha varit i kontakt med kvinnan. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons