Misstänkta rörbomber visade sig vara atrapper | Expo.se

Annons

Misstänkta rörbomber visade sig vara atrapper

Publicerad 2021-02-05 12:16

Mannen har tidigare dömts för hets mot folkgrupp på grund av märken han bar på sin jacka.
Polisens förundersökning/Collage Expo

Förra veckan greps en nazist i 20-årsåldern misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse efter att polisen hittat vad de misstänkte vara rörbomber i mannens lägenhet. Enligt en källa inom polisen är mannen inte längre misstänkt för den brottsrubriceringen, dock kvarstår misstankar om en rad andra brott.

Det var natten till söndagen som mannen greps. I hans bostad i Stockholmsområdet fann polisen vad de misstänkte var rörbomber, vilket Expressen var först att rapportera om. Nu har polisen, enligt uppgifter till Expo, konstaterat att mannen inte hade tillgång till rörbomber utan att det istället ska röra sig om attrapper och polisen ska ha avskrivit misstankarna om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen har sedan 2018 gått in och ur ett flertal nazistiska och andra högerextrema organisationer. Under 2018 var han aktiv i såväl Alternativ för Sverige som numera nedlagda Nordisk ungdom.

2019 var han aktiv i Nordiska motståndsrörelsen. Som så många andra aktivister Stockholmsområdet följde han dock i anslutning till att organisationens splittrades med in i utbrytargruppen Nordisk styrka.

På sociala medier har mannen under lång tid gett uttryck för grov våldsromantik bland annat genom vapenbilder. Efter att han släpptes har han postat hot mot polisen tillsammans med en bild från Malexandermorden.

Enligt uppgifter till Expo är mannen fortfarande misstänkt för flera brott, bland dem narkotikabrott och brott mot knivlagen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons