NMR-aktivister åtalas efter vandalisering av romska minnesmärken | Expo.se

NMR-aktivister åtalas efter vandalisering av romska minnesmärken

Publicerad 2021-02-16 16:11

Aktivister i NMR vandaliserade en romsk minnesplats och satte upp ett plakat med organisationens propaganda. Kollage från polisens förundersökning.

Tre män i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen misstänks för att ha vandaliserat romska minnesmärken i Skåne. Männen greps i en bil med föremål från minnesmärkena och nazistisk propaganda.

Regionmuseét, tillsammans med Romska kulturcentret i Malmö, har på flera platser i Skåne satt upp minnesmärken över romsk historia. På platserna fanns information om hur romer levde och samhällets diskriminering av dem. I april förra året stoppade polisen en bil utanför Näsum i nordöstra Skåne för en rutinkontroll. I bilen satt en 26-åring en 45-åring och en 32-åring som nu misstänks för grov skadegörelse av två minnesplatser.

I bilen hittade polisen föremål från minnesplatser i Kivik och Bromölla och verktyg som misstänks ha använts vid vandaliseringen. Polisen hittade även en kamera med bilder från tillfället. Förutom bevismaterial från brottsligheten hittades  propaganda från Nordiska motståndsrörelsen.

Anti-ziganistiska budskap

På de två minnesmärkena sprejades budskapet ”Nej ut” och en skylt hade satts upp där Nordiska motståndsrörelsen hävdade att de spärrat av minnesplatsen. I texten beskrevs romer som ett ”främmande folkslag”.

De misstänkta är aktivister i nazistorganisationen. Den misstänkta 32-åringen, Marcus Hansson, är ansvarig utgivare för Nordiska motståndsrörelsens hemsida. 45-åringen, Tobias Malvå, har själv talat om händelsen i en av organisationens poddar.

”Dessa anskrämliga plaster har rests upp på fem ställen i Skåne”, sa Malvå.

Malvå gjorde också en rad grovt antiziganistiska uttalanden i podden och kallar romer för ”skräpfolk”.

”Vi i motståndsrörelsen ansåg att det här måste stävjas och visa exempel på civilkurage. Så vi begav oss till ett av de här monumenten och spärra av och sedermera slog vi ned ett plakat där vi informerade om vad som gäller”, sa Malvå i poddsändningen och uppmanade till mer skadegörelser på romska minnesplatser.

Dömda för brott sedan tidigare

Ingen av de misstänkta har velat uttala sig i förhör och samtliga tre förnekar brott. De är alla sedan tidigare dömda för brott. Marcus Hansson dömdes till fängelse i tre månader förra året för misshandel, ofredande och brott mot knivlagen. Han är också dömd för hets mot folkgrupp, en dom han har överklagat.

Malvå är sedan tidigare dömd för flera våldsbrott och dömdes 2019 för hets mot folkgrupp vid 35 tillfällen.

Texten tillfogades en rättelse 16/2 2021 klockan 17:15.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons