Rörbomber funna hos nazist | Expo.se

Rörbomber funna hos nazist

Publicerad 2021-02-02 11:58

Mannen har tidigare dömts för hets mot folkgrupp på grund av märken han bar på sin jacka.

Polis fann rörbomber hemma hos en man i 20-årsåldern. Mannen som anhölls misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har de senaste åren varit aktiv i flera olika nazistiska och högerextrema organisationer. Enligt uppgifter till Expressen är Säpo inkopplat på fallet.

Uppdatering 20210205, 12:18: Enligt uppgifter till Expo har polisen avskrivit misstankarna om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Läs mer: Misstänkta rörbomber visade sig vara atrapper - nazist släppt

Det var natten till söndagen som mannen greps. I hans bostad i Stockholmsområdet fann polisen bland annat rörbomber, vilket Expressen var först att rapportera om. Enligt uppgifter till Expressen ska säkerhetspolisen vara inkopplade på fallet.

Mannen som är i 20-årsåldern dömdes 2019 för att han varit beväpnad med knogjärn vid Spånga IP under Järvaveckan - en årligt återkommande politikervecka nordväst om Stockholm, något Expo 2019 tidigare har rapporterat om. Tingsrätten dömde honom samtidigt för att han burit en jacka med symboler som anses utgöra hets mot folkgrupp. Den händelsen skedde i anslutning till en manifestation med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Han dömdes även förra året för att ha burit kniv på allmän plats. I båda domarna blev straffet dagsböter.

Kopplingar till vit makt-miljön

Mannen har sedan 2018 gått in och ur ett flertal nazistiska och andra högerextrema organisationer. Under 2018 var han aktiv i såväl Alternativ för Sverige som numera nedlagda Nordisk ungdom.

Tillsammans med andra aktivister från Nordisk ungdom besökte han 2018 Polen för att delta på den så kallade Självständighetsmarschen, som är den största högerextrema demonstrationen i Europa.

2019 var han aktiv i Nordiska motståndsrörelsen. Som så många andra aktivister Stockholmsområdet följde han dock i anslutning till att organisationens splittrades med in i utbrytargruppen Nordisk styrka.

Mannen har varit aktiv i flera nazistiska och högerextrema grupper
Mannen har varit aktiv i flera grupper de senaste åren. Här ses han som fanbärare under en NMR-demonstration och när han omhändertas av polis i anslutning till ett AFS-evenemang. Bilden är ett kollage.

Han verkar för stunden inte vara aktiv i någon organisation. Förra året deltog han i en kampsportturnering under namnet White Boys Fight Club. Drivande bakom arrangemenaget var den högerextremist som Migrationsverket, efter att Säkerhetspolisen vänt sig till myndigheten, vill utvisa från Sverige.

Strax efter turneringen gör han dock ett inlägg på sociala medier där han skriver att kampsport inte räcker för vår överlevnad, utan menar att ”det kommer bli blodigt” framöver och vi bör beväpna oss.

Våldsbejakande extremism

På sociala medier ger han uttryck för grov våldsromantik bland annat genom vapenbilder. Han sprider även nazistsympatier, rasism och antisemitism. I ett inlägg på Instagram skriver han till exempel:

”Långa knivar glider in, i den eviga juden’s kropp. Våra rasliga fanor höjs våra hjärtan fylls av hopp DEN VITA REVOLUTIONEN, ÄR ETT FAKTUM”.

I ett annat inlägg skriver han:

”Häng förrädarna, rikta era vapen mot politikerna. DÖD ÅT ZOG”

ZOG är en förkortning av ”Zionist Occupation Government” (den sionistiska ockupationsregeringen), som är en av de vanligaste antijudiska idéerna – konspirationsteorin om en dold judisk makt som styr världen.

Mannen har även på sociala medier spridit hyllningar till den högerextrema terroristen Brenton Tarrant som 2019 i Christchurch, Nya Zeeland, mördade 51 personer. 

Den misstänkte är en av personerna som återfinns på den lista som Aftonbladet berättade om i januari. En lista över extremister som av Säpo och polisen i Stockholm bedöms utgöra ett hot mot samhället. Polisen beskriver det som att mannen har ett stort vapenintresse och att han ska ha vissa färdigheter inom vapentillverkning.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons