Uppmärksammade våldsbrott kopplas till extremhögern | Expo.se

Uppmärksammade våldsbrott kopplas till extremhögern

Publicerad 2021-02-24 12:58

Foto:Expo

En 29-årig man som var aktiv i den finska delen av Nordiska motståndsrörelsen misstänkts för att ha mördat en annan före detta organisationsmedlem, enligt dagstidningen Helsingin Sanomat. Samtidigt inleds rättegången gällande mordförsök på en sannfinländsk politiker.

Ett åtal har väckts mot 29-åringen som misstänks för att ha begått mordet i en lägenhet. Först när tingsrätten tar upp fallet, som väntas ske inom två veckor, blir förundersökningen offentlig. Motivet till mordet är ännu inte känt, men de båda var aktiva i den finska avdelningen av Nordiska motståndsrörelsen, enligt Helsingin Sanomat.

Mordförsök på sannfinländare efter intern konflikt

Samtidigt pågår en rättegång för ett mordförsök på den Sannfinländska politikern Pekka Kataja. Enligt åtalet ska två män dykt upp vid hans hem, en av männen ska ha sagt att de hade med sig ett paket från partikansliet. När Kataja öppnade dörren stormade en person in och misshandlade honom genom att slå honom ett tjugotal gånger i huvudet med en hammare eller ett annat föremål, skriver Svenska Yle.

Flera som varit misstänkta i målet har haft kopplingar till den finska högerextrema miljön, men endast en person har kunnat åtalas. Ett motiv till dådet beskrivs vara att Pekka Kataja som valchef nekat en man att ställa upp i riksdagsvalet för Sannfinländarna.

Svenska Yle skriver att fallet betecknas som det första politiska mordförsöket i landet på 90 år.  


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons