Fransk nyfascistisk grupp förbjuds | Expo.se

Fransk nyfascistisk grupp förbjuds

Publicerad 2021-03-04 12:16

Den franska gruppen Génération Identitaire förbjuds.

Frankrike förbjuder den nyfascistiska gruppen Génération Identitaire. Gruppen har gjort sig känd för att uppmuntra till hat och våld och för sin fientlighet mot migranter. Beslutet meddelades av inrikesminister Gérald Darmanin på onsdagen.

Génération Identitaire grundades 2012 som ett ungdomsförbund till det franska nyfascistiska partiet Les Identitaires och är en del av den nyfascistiska så kallade identitära rörelsen. Den är en del av det nätverk av identitärer runt om i Europa som går under namnet Lambadagrupperna.

Gruppen har använt sig av spektakulära aktioner för att få uppmärksamhet. En arbetsmetod som inspirerat grupper och partier runt om i Europa. 2017 var till exempel Génération Identitaire en av de drivande bakom projektet Defend Europe, då en grupp högerextremister med båt tog sig till Libyens kust för att hindra NGO:s att hjälpa migranter och flyktingar i sjönöd.

Beslutet att utreda ett förbud av Génération Identitaire meddelades i mitten av februari, även om frågan att förbjuda högerextrema grupper var på tapeten tidigare.

Génération Identitaire hade tills på måndagen på sig att komma in med ett försvar. På onsdag morgon meddelades det att gruppen förbjuds, rapporterar flera medier.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons