Nytt nummer av Expo - ”Bossen vid Bosporen” | Expo.se

Annons

Nytt nummer av Expo - ”Bossen vid Bosporen”

Publicerad 2021-03-30 09:29

Nytt nummer av tidskriften Expo

Ett nytt nummer av Expo finns nu i butik.

#1 2021

Erdoğan, AI:ns förkärlek för vita män och uppsving för svensk anti-lockdown. Det och mycket mer i nya numret av Expo.

Orättvisorna i vår fysiska värld återspeglas i de strukturer och system som styr våra digitala liv. Och som överallt annars är det vita män som premieras. I det här numret av Expo står våra digitala utmaningar i fokus.

Vi granskar hur Sveriges största nätbokhandlar tillhandahåller högerextrem och fascistisk litteratur som
- utan kritisk inraming och efter upprepad kritik - fortfarande både säljs och premieras genom internethandlens algoritmer där kundens sökning genererar vidare rekomendationer på liknande titlar. Vi berättar om sökmotorn Googles arbete med artificiell intelligens och som i praktiken är lika fördomsfull och selektiv som de kodare och programmerare som skapar den. Och Expos Daniel Poohl analyserar framtidens än mer politiserade sociala medie-plattformar.

Dessutom berättar Haris Grabovac om Recep Tayyip Erdoğan. Turkiets ledare som under sin långa karriär har gått från att vara en motarbetad islamist i ett Turkiet präglat av dess sekulära grundare Kemal Atatürk till att beskrivas som en demokratisk reformist. Och som nu, med ett nyligen vunnet krig i Azerbajdzjan och med EU i knät, kommit att bli en fullfjädrad auktoritär nationalist och en maktfaktor i regionen.

Under det senaste halvåret har vi också följt aktörerna bakom framväxten av den svenska anti-lockdownrörelsen som först nu börjat få uppmärksamhet. 

Det och mycket mer i senaste numret av Expo – nu i butik!

Missa inte att prenumerera på Expo för att få tidingen i brevlådan.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons