Europas extremhöger på toppmöte om EU-allians | Expo.se

Europas extremhöger på toppmöte om EU-allians

Publicerad 2021-04-26 15:45

Viktor Orbán

Viktor Orbán i samtal om gemensam EU-plattform med det polska regeringspartiet Lag och rättvisa. Fotot är från ett annan tillfälle.

Viktor Orbán och hans politiska allierade i Polen och Italien formaliserar en allians för en ”europeisk renässans”. Målet är en gemensam EU-plattform. Vägen dit är snårig och liknande projekt i historien har varit kortlivade.

I slutet av mars möttes Ungerns premiärminister Viktor Orbán (Fidesz) den polska premiärministern Mateusz Morawiecki (Lag och rättvisa, PiS) och italienska Matteo Salvini (Lega) i Budapest. De introducerade en ny politisk allians, men ingen ny EU-grupp. I ett gemensamt uttalande hävdade de att de skulle skapa en ”europeisk renässans baserad på kristna värderingar”. 

Projektet är det senaste försöket för att ena europas extremhöger och arbetet påbörjades redan förra året då Matteo Salvini mötte Polens inrikesminister Joachim Brudzinski (PiS) i Warszawa. På mötet uppgavs de ha kommit fram till ett politiskt program som skulle kunna erbjudas även andra partier, målet är att samla partier som i dag är utspridda i flera olika partigrupper. 

Sedan Italiens och Polens inledande möte blev det i början på mars klart att ungerska Fidesz lämnade sin dåvarande partigrupp i Europaparlamentet - Europeiska folkpartiet, EPP-gruppen - efter att ha hotats med uteslutning. Tillsammans med det ungerska partiet finns nu, åtminstone i teorin, möjligheten för Europas högerextrema och nationalistiska partier att bilda den näst största EU-gruppen. För att bilda en grupp krävs dock minst 25 parlamentsledamöter från sju olika länder. 

De tre partierna har beslutat att träffas igen i maj för att fortsätta diskussionerna, rapporterar Euronews.

Det finns dock flera politiska frågor som kan försvåra ett starkt samarbete mellan partierna. Inte minst synen på Ryssland där Viktor Orbán och Salvini vill närma sig Ryssland. Något polska Lag och rättvisa motsätter sig. Även den fria rörligheten inom Europa är en fråga det finns oenighet kring.

Tidigare försök har fallerat 

På grund av de olika nationalistiska partiernas inhemska historia innebär samarbetsförsök ofta motsättningar dem emellan. Genom åren har en rad högerextrema allianser och gruppbildningar i EU spruckit. 

Redan 2007 sprack den högerextrema paritigruppen Identitet, tradition och suveränitet (ITS) efter att diktatorn Benito Mussolinis barnbarn Alessandra Mussolini förolämpat rumäner. Gruppen var beroende av Storrumänska partiet vars fem ledamöter lämnade i protest. 

Även inför EU-parlamentsvalet 2014 inleddes intensiva förhandlingar för att få till en Europaparlamentsgrupp där även Sverigedemokraterna var med i diskussionerna. Drivande i det gruppförsöket var franska Marine Le Pen och nederländska Geert Wilders. Sverigedemokraterna allierade sig tillslut med brittiska Ukip:s partigrupp, EFDD-gruppen. 

Först efter ett år i parlamentet lyckades Marine Le Pen uppfylla kraven för att bilda en EU-grupp. Det blev dock en liten grupp utan större inflytande. Även Sverigedemokraternas grupp med Ukip i ledningen förblev politiskt marginaliserad. 2018 lämnade Sverigedemokraterna EFDD-gruppen och anslöt sig till istället den konservativa ECR-gruppen. EFDD-gruppen gick i graven efter valet 2019.

I dag finns två dominerande grupper för Europas högerextrema och nationalkonservativa partier.

Det är Identitet och demokrati (ID) där italienska Lega och franska Nationell samling (RN) ingår. I den gruppen ingår även till exempel österrikiska FPÖ, tyska AFD, estniska partiet EKRE och Dansk Folkeparti.

Lag och rättvisa är del av gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR), där även bland andra Sverigedemokraterna och spanska Vox ingår.

Var Fidesz ska hamna efter att ha lämnat EPP är fortfarande oklart.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons