Expo och projektet Data för demokrati söker analytiker med näsa för politik | Expo.se

Annons

Expo och projektet Data för demokrati söker analytiker med näsa för politik

Publicerad 2021-04-08 10:51

På Expo arbetar vi varje dag för att stärka demokratin och minska inflytandet från rasistiska organisationer och idéer. Nu söker vi dig som är en duktig analytiker och har vana av hantera och presentera data från stora undersökningar för en längre projektanställning.

Vårt samhälle befinner sig i ett avgörande skede. Nu om någonsin är det läge att låta ditt arbete skapa förändring på riktigt – och den möjligheten erbjuder vi dig nu!

Som ett svar på polarisering och minskat utrymme för ett fritt civilsamhälle drar Expo hösten 2021 igång projektet Data för demokrati. Projektet syftar till att stärka arbetet för ett mer demokratiskt Sverige genom att öka civilsamhällets förmåga att möta hotet från nationalistiska och auktoritära politiska krafter. Till grund för projektet tas en större attitydmätning fram som kommer att  ge oss en bättre förståelse för dagens politiska landskap. Ditt jobb blir att självständigt leda analysarbetet och tillsammans med projektledaren sammanfatta undersökningens slutsatser.

 

Analytiker med stort samhällsintresse

Som analytiker i projektet Data för demokrati jobbar du tätt tillsammans med projektledaren. Till er hjälp har ni Expos nätverk av forskare och organisationer med vana av liknande arbete.

Du deltar i arbetet med att genom extern leverantör ta fram en attitydmätning, driver och kvalitetskontrollerar analysarbetet och presenterar tillsammans med projektledaren detta i tal och skrift. Du måste vara van vid att bearbeta och analysera data, såväl egensinsamlad som annan statistik.

Som person är du noggrann, lösningsfokuserad och duktig på att orientera dig i dagens politiska landskap. För att trivas på Expo ska du gilla att diskutera samhällsfrågor och må bra av utmaningar och tempo. Du kan förvänta dig en stöttande arbetsplats där vi bryr oss om våra kollegors välmående och där alla tillsammans kavlar upp ärmarna och hugger i i arbetet mot ett gemensamt mål.

 

Kvalifikationer

- minst tre års erfarenhet av utrednings- och/eller analysarbete inom idéburen verksamhet, stat, kommun eller näringsliv

- akademisk utbildning inom exempelvis statsvetenskap, beteendevetenskap, nationalekonomi, ekonomi, statistik, eller motsvarande

- intresse för samhällsfrågor och politik

- goda kunskaper i engelska då du kommer att samarbeta med engelskspråkiga personer

- erfarenhet av att analysera enkätresultat/stora mängder data

- dokumenterat god samarbetsförmåga

 

Meriterande

- erfarenhet av enkätutformning

- erfarenhet av att tillämpa regressionsanalys

- sakkunskap i frågor om rasism och demokrati eller närliggande områden

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper och välkomnar alla sökande oavsett kön, ålder, sexuell läggning, funktionsförmåga eller etnisk och religiös tillhörighet. 

 

Om projektet

Projektet Data för demokrati syftar till att rusta det svenska civilsamhället till att på ett mer strategiskt sätt att möta det ökade hotet från nationalistiska och auktoritära krafter. Vi gör det genom att skapa bättre förståelse för det nya politiska landskapet där invandring, identitet och kultur står i centrum för debatten. Basen är en attitydsmätning som genomförs i samarbete med en extern leverantör. Undersökningsresultaten presenteras i en rapport och ligger till grund för den prognosmodell vi utvecklar och i projektets slutfas testar tillsammans med en civilsamhällesorganisation.

Projektet finansieras av Postkodstiftelsen.

 

Om Expo

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden antirasistisk stiftelse. Genom journalistik, utbildning och opinionsbildning arbetar vi för att uppfylla vår vision om en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.

Anställningsvillkor

Rollen som analytiker är en visstidsanställning under 14 månader och med start under augusti 2021. Vi är flexibla avseende tjänstgöringsgrad men uppskattar att tjänsten motsvarar 60-75 %. Tjänsten är placerad vid vårt kontor i Stockholm, alt på distans. Vi tillämpar målstyrd arbetstid.

Vi har kollektivavtal (Tjänstemän Fremia, Unionen och Akademikerförbunden).

 

Ansökan

Skicka din ansökan senast den 2 maj 2021 till [email protected], skriv ”ansökan analytiker” i ämnesraden. Ansökan ska innehålla ett personligt brev och ditt CV.

Expo samarbetar i denna rekrytering med Working For Change och använder sig av Kompetensmetoden för att säkerställa att vi når en mångfald av kandidater samt att vi genomför en inkluderande rekrytering. Dina ansökningshandlingar kommer därför att vidareförmedlas till Working For Change som kommer att behandla uppgifterna som personuppgiftsbiträde för Expo.

Läs mer om vår personuppgiftsbehandling här.

Frågor

För frågor om tjänsten kontakta verksamhetschef Anna Rohlin Larsson 08-400 219 29, [email protected], eller vd Daniel Poohl 08-400 219 60.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons