Högerextrema protester i Portugal | Expo.se

Annons

Högerextrema protester i Portugal

Publicerad 2021-04-19 14:10

Chegas André Ventura partiledare höll tal i Lissabon efter krav på att hans parti ska utredas. Bilden är från 2020 då Ventura registrerar sig som presidentkandidat.

På söndagen samlades anhängare till det högerextrema partiet Chega i Portugals huvudstad för att protestera mot förbudskrav mot partiet. Partiet har anklagats för att uppvigla till rasistiskt våld. Även ursprunget av partiets finansiering ifrågasätts.

Det var i februari som den tidigare presidentkandidaten, socialistledaren Ana Gomes, krävde att riksåklagaren ger landets konstitutionsdomstol i uppdrag att utreda Chega. Hon uppger att partiet kvalificerar sig som en beväpnad milis eller ett paramilitärt parti. Gomes vill även att partiets finansiering granskas.

Som svar kallade Chega till en demonstration för att protestera mot kravet. På söndagen samlades anhängare till partiet i Lissabon. Uppgifterna om hur många som deltog går isär. Den portugisiska tidningen Portugal resident uppger att det var hundratals. Nyhetsbyrån AFP rapporterar om tusentals.

Anhängarna marscherade förbi konstitutionsdomstolen. Partiledaren André Ventura höll ett tal med budskapet att ”vi är här för att visa att vi inte är rädda för någon”, rapporterar AFP.

Partiledaren har kopplats till nazister

Chega som betyder ”det räcker” har som en del av sin covid-19 politik krävt speciella karantänslagar för den romska minoriteten.   

Partiet bildades 2019. Samma år fick de 1,29 procent av rösterna och partiledaren André Ventura valdes in i det nationella parlamentet. Ventura ställde även upp i presidentvalet tidigare i år. Han hamnade då på tredje plats med 11,89 procents väljarstöd.  

Ventura har kopplingar till andra högerextrema grupper i Portugal och har placerat tidigare medlemmar i nazistorganisationer på ledande positioner i sitt parti. Ventura hävdade att han inte kände till personernas bakgrund, rapporterar The Guardian. Han har kallat en politisk motståndare för ”zigenarkandidaten” och krävt en drastisk minskning av muslimska samfund i Europa.

Internationellt har Chega anslutit sig till det europeiska partiet Identitet och demokrati där bland andra franska Nationell samling som leds av Marine Le Pen och italienska Lega med Matteo Salvini i spetsen ingår.

Våg av hatbrott

Portugal har skakats av en våg av hatbrott och Europrådets kommissionär för mänskliga rättigheter Dunja Mijatović släppte i mars en rapport där hon rekommenderade landets myndigheter att genast agera.

Hon tar även upp uppgifter om rasistiskt motiverade polisingripanden och att segment inom poliskåren ”infiltrerats av högerextrema grupper”. Något som hon beskriver som ”djupt oroväckande”, rapporterar The Associated press.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons