Strache åtalas efter korruptionsskandal | Expo.se

Annons

Strache åtalas efter korruptionsskandal

Publicerad 2021-04-20 15:56

 Der österreichische Politiker Heinz-Christian Strache bei einer Wahlkampfveranstaltung der FPÖ am 18. September 2008 in Sankt Pölten.

Heinz Christian Strache (FPÖ) misstänkt för korruption. (Foto Christian Jansky/wikicommons)

Heinz Christian Strache åtalas efter den så kallade Ibizaskandalen. Den tidigare partiledaren för det österrikiska Frihetspartiet FPÖ anklagas för korruption. När skandalen uppdagades 2019 ledde det till en regeringskris och omval. 

2019 avslöjade de tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung att toppolitikern Heinz Christian Strache (FPÖ) erbjudit lukrativa offentliga kontrakt i utbyte om bidrag till partiets valkassa. Heinz Christian Strache var då Österrikes vicekansler och ingick i den österriska koalitionsregeringen.

Avslöjandet byggde på en hemlig videoinspelning från 2017. Videon visar ett möte i en lyxvilla på Ibiza där Strache, tillsammans med ytterligare en partihöjdare, satt i möte med en kvinna som uppgav sig för att vara nära släkt med en rysk oligark. 

Kort efter avslöjandet avgick Heinz Christian Strache som vicekansler och partiledare för Frihetspartiet. Skandalen spräckte även koalitionsregeringen och tvingade fram ett extra val.

Åklagare rapporteras nu ha säkrat bevis som visar att Strache tagit emot mutor för att påverka lagstiftningen i Österrike. Nyligen åtalades Strache misstänkt för korruption och riskerar upp till fem års fängelse. 

Högerextrem fixstjärna

Innan Ibizaskandalen briserade sågs Heinz Christian Strache och hans Frihetsparti som en förebild för flera högerextrema och högerpopulistiska partier - trots en rad avslöjanden om kopplingar till nazism och flera antisemitiska skandaler kopplade till Strache. 

Sverigedemokraternas tidigare ungdomsförbund, SDU, hade under en period ett formellt samarbete med FPÖ:s ungdomsförbund och 2012 inleddes ett av SDU:s seminarium på Almedalen med en videohälsning från Strache. Sverigedemokraterna hade också en representant, den dåvarande riksdagsledamoten Kent Ekeroth, i det europeiska partiet Europeiska alliansen för frihet där även FPÖ fanns representerade. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons