53-åring gripen misstänkt för över 100 hotbrev | Expo.se

53-åring gripen misstänkt för över 100 hotbrev

Publicerad 2021-05-04 14:14

En 53-årig man har gripits i Tyskland misstänkt för att ligga bakom ett stort antal rasistiska hotbrev som skickats anonymt.

En 53-årig man greps under måndagen i Tyskland misstänkt för att ha skickat över 100 hotbrev till politiker, kändisar och människorättsaktivister. Breven har undertecknats NSU 2.0, vilket är en anspelning på terrororganisationen NSU som gjort sig skyldiga till flera rasideologiskt motiverade mord i Tyskland.

Sedan 2018 har fler än 100 rasistiska hotbrev underteckande NSU 2.0 skickats till politiker, advokater, kändisar och människorrättsaktivister i Tyskland och Österrike. Majoriteten har skickats via mejl, men även som textmeddelanden och med fax. Den anonyma avsändarens underskrift är en referens till den högerextrema terrorgruppen NSU, där den enda nu levande medlem i trion Beate Zschäpe, dömdes till livstidsfängelse 2018. NSU har under 2000-talet mördat flera personer med invandrarbakgrund i olika städer i Tyskland. 

Den nu misstänkta 53-åringen är tidigare dömd för brott av högerextrem karaktär, rapporterar Deutsche Welle.

Läs mer om NSU 2.0 i senaste numret av tidskriften Expo.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons