Anklagelser om antisemitism kantar val | Expo.se

Anklagelser om antisemitism kantar val

Publicerad 2021-05-06 10:51

Peterborough stadsfullmäktige

Peterborough stadsfullmäktige.

Det är ett splittrat Labour som på torsdagen går till lokalval i Peterborough. Beskyllningar om antisemitism och avstängningar har varvats med krav på ursäkter för falska anklagelser.

I dag hålls regionala och lokala val i Storbritanninen: England, Skottland och Wales. Inför det som har beskrivits som en ”supertorsdag” har medlemmar i det brittiska partiet Labour drabbats av avstängningar, motiverade av att de spridit antisemitism. Flera av de som pekats ut sitter i Peterboroughs stadsfullmäktige, en stad i Östra England, rapporterar Peterborough Telegraph.

Uppgifter till tidningen Peterborough Telegraph talar om att upp till 19 medlemmar, däribland nio stadsfullmäktige i Peterborough, kan ha stängts av från Labour. Partiet har tidigare kommunicerat att det ”tar alla klagomål om antisemitism extremt på allvar”.

Partimedlemmarna som anklagats förnekar att de spridit antisemitism och kräver en ursäkt från sitt parti. Flera av de som namngivits i medier har skrivit ett öppet brev där de framhåller att avstängningsbeskeden inte innehåller några specifika anklagelser.

Med det är inte bara arbetarpartiet som drabbats, även en av de konservativas kandidater har pekats ut för spridning av antisemitism.

Antisemitismen inom Labour har uppmärksammats de senaste åren och många har varit kritiska till partilednings oförmåga att ta tag i situationen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons