Drivande bakom vit makt-butik åtalas | Expo.se

Annons

Drivande bakom vit makt-butik åtalas

Publicerad 2021-05-26 11:16

Beslagtagna knallskott

Delar av de bangers som polisen hittade i 30-åringens garage.

Nazisten bakom webb-butiken White United Shop åtalas för att ha lagrat stora mängder knallskott och tårgasspray. Han står misstänkt för såväl vapenbrott som brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Mannen är samtidigt aktiv i Nordiska motståndsrörelsen.  

Mannen som är i 30-årsåldern och hemmahörande i Västmanland är drivande bakom den webbaserade vit makt-butiken White United Shop. Han är även aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Utöver NMR har han varit aktiv i flera andra högerextrema organisationer.

Åtalet mot mannen gäller ett större beslag av knallskott, så kallade bangers, och tårgasspray. Det var i maj förra året som polisen fann materialet i mannens bostad och ett garage som han hyr. Totalt beslagtog polisen 153 knallskott och 63 burkar tårgas.

30-åringen nekar i förhör all koppling till knallskotten och tårgasen. Åklagaren gör dock bedömningen att det beslagtagna materialet kan knytas till mannen och åtalar honom för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt vapenbrott.

Han åtalas även för narkotikabrott och rattfylleri efter att han misstänks ha kört en lätt lastbil amfetaminpåverkad. Händelsen skedde i oktober 2020.

Sedan tidigare förekommer 30-åringen under flera avsnitt i belastningsregistret. Han är bland annat dömd för vapenbrott, grov misshandel, olaga hot och olaga innehav av kniv.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons