Högsta nivån av högerextrem brottslighet på 20 år | Expo.se

Annons

Högsta nivån av högerextrem brottslighet på 20 år

Publicerad 2021-05-05 13:47

Demonstration i Berlin

Corona-demonstration i Berlin i augusti förra året där högerextremister försökte ta sig in i parlamentet.

Högerextrem brottslighet är ett växande problem i Tyskland. Siffror från förra året visar på den högsta nivån sedan sådan data började registreras. En ”brutalisering av samhället” kallar inrikesminister Horst Seehofer utvecklingen.

Förra året ökade högerextremt motiverad brottslighet med sex procent. Närmare 24 000 incidenter rapporterades. Det är den högsta siffran sedan tysk polis började föra sådan statistik för 20 år sedan, rapporterar Reuters. En av de mer brutala händelserna under 2020 var skjutningarna i staden Hanau, där nio människor dödades.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer kallar ökningen av högerextrem brottslighet för en ”brutalisering av samhället” och menar att den ”utgör det största hotet mot landets stabilitet”. Han tillägger att politiskt motiverad brottslighet i allmänhet är ett ökat problem, rapporterar The Guardian.

Antisemitiska incidenter ökade med nästan 16 procent. Dessa skedde huvudsakligen online. Horst Seehofers menar att ökningen inte bara är ”alarmerande” utan tillägger att med tanke på Tysklands historia också  ”djupt skamligt”.

Tysk underrättelsetjänst fruktar nu att extremhögern ytterligare försöker utnyttja den allmänna frustrationen över nedstängningar kopplade till coronapandemin och uppmuntra till våld mot statliga institutioner, en utveckling Expo tidigare har rapporterat om

Politiskt motiverade brott ökade generellt med nästan nio procent till nästan 45 000 incidenter under 2020. Knappt 11 000 av dessa kopplades till vänsterextrema motiv. Även radikalislamistiskt motiverad brottslighet ökade under året.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons