Ökat stöd för högerextremt parti i Cypern | Expo.se

Annons

Ökat stöd för högerextremt parti i Cypern

Publicerad 2021-05-31 12:10

Chrístos Chrístou partiledare för Elam

Christos Christou partiledare för högerextrema Elam.

Högerextrema Nationella folkfronten gick framåt i helgens parlamentsval i Cypern. ”Ett nynazistiskt parti är den tydliga vinnaren”, kommenterade en analytiker valresultatet.

Nationella folkfronten (Elam) dubblerade nästan sitt väljarstöd i söndagens parlamentsval. Med 6,8 procent blev det landets fjärde största parti, och blev därmed större än det socialdemokratiska partiet Edek, rapporterar The Guardian.

”Ett nynazistiskt parti är den tydliga vinnaren av dagens val, det säkrar ytterligare två stolar av de 56 i parlamentet”, säger Christophoros Christophorou, en analytiker som specialiserat sig på valbeteende, rapporterar The Guardian. Han tillägger att partiet gynnats av ett främlingsfientligt klimat i landet.

Nationella folkfronten bildades 2008 och kom in i Cyperns parlament 2016. Partiet har tidigare uppmärksammats för att ha haft band till det grekiska förbjudna nazistpartiet Gyllene gryning.

Partiet leds av Christos Christou, som tidigare bodde i Aten, där han var medlem i Gyllene gryning och hade nära band till den nu fängslade partiledaren Nikos Michaloliakos. Nationella folkfronten har, till skillnad mot Gyllene gryning, inte anklagats för att vara våldsamt.

De två största partierna backade i valet, men det styrande högerpartiet Demokratisk samling (Disy) är fortsatt största parti, med 27,7 procent av rösterna. Kommunistiska Arbetarnas framstegsparti (Akel) blev näst största parti med omkring 22 procent av rösterna. Korruptionen i landet har varit den största valfrågan och Nationella folkfrontens anti-etablissemangretorik bedöms ha gynnat partiet. Efter gårdagens val har partiet totalt fyra platser i parlamentet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons