Franska regionalval en besvikelse för Le Pen | Expo.se

Annons

Franska regionalval en besvikelse för Le Pen

Publicerad 2021-06-28 13:18

Marine Le Pen hade hoppats på att helgens regionalval skulle skapa ett momentum för hennes presidentvalskampanj. Men framgångarna uteblev. (Foto: Sebastien Bozon/EU)

I andra omgången av de franska regionalvalen står det klart att Marine Le Pens parti Nationell samling inte lyckades vinna någon region. Le Pen hade hoppats på att valet skulle boosta hennes presidentvalskampanj. Även för nuvarande president Emmanuel Macrons parti blev valet ett nederlag.

I söndagens regionalval i Frankrike hade Nationell Samling väntat sig en seger i Provences-Alpes-Côte d’Azur som innefattar Marseille och Nice. Partiets Thierry Mariani fick istället se sig besegrad av Renaud Muselier från Republikanerna.

Inför valet i regionen ingick flera kandidater en allians för att försöka stoppa Nationell Samling (RN). Som en del i strategin drog Socialistpartiet tillbaka sin kandidatur.

Strategin har fått Marine Le Pen att se rött. Efter valnederlaget hävdade hon att demokratin befinner sig en kris och kritiserade ”onaturliga allianser”, rapporterar The Guardian.  

Även för Macron blev valet en besvikelse

Regionalvalen blev också en besvikelse för Emmanuel Macrons parti Republiken på väg (LREM) som inte heller vann någon region.

I presidentvalet nästa år är Le Pen en utmanare till Macron. Vinnarna i söndagens regionval blev Socialistiska partiet och Republikanerna. Samtidigt var väljaruppsluttningen i söndagens val lågt, med ett deltagande på omkring 34 procent, rapporterar AFP.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons