Man döms för grovt vapenbrott | Expo.se

Annons

Man döms för grovt vapenbrott

Publicerad 2021-06-22 15:14

Soldiers of Odin

Mannen var åtminstone 2016 aktiv i det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin och har figurerat i utkanten av nazistiska och högerextrema sammanhang sedan mitten av 1990-talet. Bilden är en genrebild.

En 44-årig man som varit ledande i en lokal avdelning av Soldiers of Odin döms för bland annat grovt vapenbrott till fängelse i två år och sex månader. Han frias samtidigt för grovt olaga hot mot sina grannar.

I mars tidigare i år grep polisen den 44-årige mannen i Finspång efter att grannar anmält att de först hört ett skott avlossas och sedan sett mannen, som befunnit sig på andra sidan gatan, sikta in genom deras köksfönster med ett gevär. En målsägande uppger att denne såg rätt in ”gevärspipan”.

44-årigen friades dock från misstanken om grovt olaga hot, då tingsrätten konstaterar att det inte är klarlagt om mannen verkligen hade siktat genom rutan. Mannen har också förnekat att han skulle ha hotat någon.

Sköt i tätbebyggt område

Vad tingsrätten finner bevisat är att 44-åringen i ett berusat tillstånd avlossat ett skott med ett hagelgevär. Mannen uppger själv att han skjutit mot ett skatbo och har nekat till att han var berusad.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet har varit av särskilt farlig beskaffenhet då det haft en avkapad pipa, eftersom gärningen varit av särskilt farlig art då vapnet under berusning har avlossats i tätbebyggt område samt eftersom vapnet och ammunition förvarats öppet i bostaden”, skriver Norrköpings tingsrätt i domen.

Mannen döms även för ringa vapenbrott för innehav tårgassprej och elchocksvapen. Han döms även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor då polisen hittade en röktändare till en rökgranat i hans hem.

44-årigen döms till två år och sex månader. Mannen var åtminstone 2016 aktiv i det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin. Han har även figurerat i utkanten av nazistiska och högerextrema sammanhang sedan mitten av 1990-talet. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons