SD-topp åtalas för hets mot folkgrupp | Expo.se

SD-topp åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad 2021-06-01 15:12

SD-politikern Bertil Malmberg åtalas för hets mot folkgrupp.

SD-toppen Bertil Malmberg åtalas för hets mot folkgrupp efter att han på ett regionfullmäktigemöte hävdat att sydsudaneser har lågt IQ. SVT Sörmland rapporterar att en stämningsansökan mot politikern inkom till Nyköpings tingsrätt under måndagen.

Bertil Malmberg, Sverigedemokraternas gruppledare i Trosa samt regionfullmäktigeledamot i Sörmland, åtalas för hets mot folkgrupp, rapporterar SVT Sörmland. Malmberg förnekar brott.

Som Expo tidigare har rapporterat så hävdade Bertil Malmberg på ett regionfullmäktigemöte i april att sydsudaneser har lägre intelligensnivå än andra folkgrupper.

Sverigedemokraterna har initierat en internutredning mot Malmberg som kan leda till hans uteslutning.

– Det här är ingenting som vi som parti står bakom, utan ett uttalande som vi inte anser är rätt och riktigt. Det är därför det ligger på medlemsutskottet nu, säger Anton Berglund, gruppledare för Sverigedemokraterna i regionen, till SVT.

Malmberg ska sedan tidigare ha blivit ombedd att lämna sina politiska uppdrag, vilket han inte gjort, rapporterar SVT. När Expo efter regionfullmäktigemötet frågade honom om utspelet så försvarade han sitt uttalande och sa att han inte kommer lämna sina politiska uppdrag.

Expo har tidigare uppmärksammat Bertil Malmberg för hans antimuslimska hållning. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons