SD-topp åtalas för hets mot folkgrupp | Expo.se

Annons

SD-topp åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad 2021-06-01 15:12

SD-politikern Bertil Malmberg åtalas för hets mot folkgrupp.

SD-toppen Bertil Malmberg åtalas för hets mot folkgrupp efter att han på ett regionfullmäktigemöte hävdat att sydsudaneser har lågt IQ. SVT Sörmland rapporterar att en stämningsansökan mot politikern inkom till Nyköpings tingsrätt under måndagen.

Bertil Malmberg, Sverigedemokraternas gruppledare i Trosa samt regionfullmäktigeledamot i Sörmland, åtalas för hets mot folkgrupp, rapporterar SVT Sörmland. Malmberg förnekar brott.

Som Expo tidigare har rapporterat så hävdade Bertil Malmberg på ett regionfullmäktigemöte i april att sydsudaneser har lägre intelligensnivå än andra folkgrupper.

Sverigedemokraterna har initierat en internutredning mot Malmberg som kan leda till hans uteslutning.

– Det här är ingenting som vi som parti står bakom, utan ett uttalande som vi inte anser är rätt och riktigt. Det är därför det ligger på medlemsutskottet nu, säger Anton Berglund, gruppledare för Sverigedemokraterna i regionen, till SVT.

Malmberg ska sedan tidigare ha blivit ombedd att lämna sina politiska uppdrag, vilket han inte gjort, rapporterar SVT. När Expo efter regionfullmäktigemötet frågade honom om utspelet så försvarade han sitt uttalande och sa att han inte kommer lämna sina politiska uppdrag.

Expo har tidigare uppmärksammat Bertil Malmberg för hans antimuslimska hållning. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons