Slog polis i huvudet med megafon – döms | Expo.se

Slog polis i huvudet med megafon – döms

Publicerad 2021-06-04 11:50

Philip Olsson, NMR-demonstration Ludvika 2018

Philip Olsson vid en NMR-demonstration i Ludvika 2018.

Hovrätten fastställer domen mot den nazist som slog polis i huvudet med en megafon. Philip Olsson, som i dag är aktiv i Nordisk styrka, döms till tre månaders fängelse.

Den 2 december 2017 samlades ett 30-tal aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, för en flygbladsutdelning på Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Tumult uppstod när motdemonstranter kom till platsen.

Polis på plats försökte mota bort nazisterna och i samband med det slog Philip Olsson, 27, som vid tidpunkten var aktiv i NMR, en av polisernas i huvudet med en megafon. Slaget var så hårt att megafonen gick sönder och orsakade en lindrig hjärnskakning.

På instagram kommenterade han själv händelsen efteråt:

”Har bara en hälsning till Stockholmspolisen: ger man sig in i leken får man leken tåla! […] Vi syns snart på Stockholms gator igen, med fler megafoner!!”


Slaget med megafonen var så härt att den gick sönder. Foto: Polisen

Philip Olsson dömdes i mars förra året av Stockholms tingsrätt till tre månaders fängelse för våld mot tjänsteman. Han dömdes även att betala ett skadestånd till den slagna polisen. Domen överklagades av Philip Olsson som hävdar nödvärn. Han uppger att han kände sig angripen och agerade i självförsvar och att han i tumulten inte uppfattade att det var en polis han slog. Men på onsdagen fastslog Svea hovrätt tingsrättens dom.

Philip Olsson förekommer under flera punkter i belastningsregistret. Han är bland annat dömd för misshandel, våldsamt upplopp, olaga hot, hets mot folkgrupp, skadegörelse och brott mot knivlagen.

Under många år var Philip Olsson aktiv i NMR. I samband med att organisationen splittrades 2019 gick han istället in i utbrytargruppen Nordisk styrka där han snabbt blev en av organisationen mest profilerade aktivister. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons