Antinazisten Göring | Expo.se

Annons

Antinazisten Göring

Publicerad 2021-07-26 14:09

Albert Göring var motpolen till sin bror med samma efternamn. Han räddade livet på hundratals människor under andra världskriget.

Hjältesommar

Historien om bröderna Göring är en historia om det fria valet. På ena sidan Albert Göring, anti-nazisten som räddade livet på hundratals människor under andra världskriget. På den andra sidan hans storebror Herman Göring, nazisten, Gestapo-grundaren. Två bröder, motpoler i politiska åsikter.

Albert hjälpte sina judiska vänner och frihetskämpar att lämna landet, med visum och pengar. Han använde banden till storebror för att frige personer som arresterats av Gestapo. Han grep in när nazisterna i Wien tvingade judar att ligga på knä och skura gatan, och då en äldre kvinna hånades med att bära en skylt med ordet jude-sugga runt halsen. Gestapo grep honom, men brodern såg till att han släpptes.

När Albert arbetade på en Skoda-fabrik i Tjeckien åkte han till koncentrationslägret Theresienstadt och sa att han behövde arbetskraft, och då han var en Göring fick han sin vilja igenom. En lastbil fylldes med judar som släpptes fria i en skog en bit därifrån.

Albert platsar i historieböckerna tillsammans med Raoul Wallenberg och Oskar Schindler men efternamnet förföljde honom och livet efter kriget blev svår. Ingen ville ha med en Göring att göra. Utfattig och nedbruten av alkohol och depressioner dog han 1966 i en liten stad utanför München.

Texten publicerades först i Tidskriften Expo #4 2019


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons