En bortglömd tonårsrebell | Expo.se

En bortglömd tonårsrebell

Publicerad 2021-07-19 07:33

Claudette Colvin
Hjältesommar

Rosa Parks är en ikon i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. 
För 65 år sedan vägrade hon att lämna sin plats på bussen till en 
vit man. Ett startskott i kampen mot rasdiskrimineringen i Södern. 
Men Rosa var inte först. Claudette Colvin, 15, hade gjort det nio månader tidigare.

Mars 1955, samma stad – Montgomery, Alabama, samma historia. Fullsatt på sätena reserverade för vita, Claudette uppmanades att lämna sin plats åt en vit. Men hon sade emot, högljutt. Tumult. Polis kom, handbojor, hon släpades av bussen, åtalades.

Hon var inte bara en uppkäftig tonåring. Hon hade skrivit politiska uppsatser i skolan och hänvisade i bussen till sina rättigheter enligt konstitutionen.

Men de ledande i medborgarrättsrörelsen ville inte använda henne som symbolfigur. Hon var omyndig. Glasögon, mycket mörk i hyn. Dessutom gravid med en äldre gift vit man. Rosa var 42 år, respektabel sömmerska. Och mycket ljusare i hyn. Med större chans att väcka sympati.

Claudette flyttade med sin bebis till New York och jobbade på ett sjukhem till pensionen. Lite besviken över att ha hamnat i skuggan.

Texten är en återpublicering från tidningen Expo #1 2020.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons