Prideparad inställd efter våldsam attack | Expo.se

Prideparad inställd efter våldsam attack

Publicerad 2021-07-06 13:12

Genrebild

En prideparad i Georgiens huvudstad Tbilisi har ställts in efter en våldsam attack mot organisatörerna. Regeringen anklagas för att inte ta attacken på allvar.

I Georgiens huvudstad Tbilisi planerades under måndagen en prideparad. Men innan paraden hunnit äga rum stormades organisatörernas lokal av en våldsam mobb. Flera personer uppges ha misshandlats och även journalister vittnar om att de attackerats. The Guardian rapporterar om ett 20-tal skadade.

Efter att premiärministern Irakli Gharibasjvili tonat ned händelsen och flyttat över ansvar på de som organiserar prideparaden ställdes paraden in av arrangören Tbilisi Pride med hänvisning till säkerheten och myndigheternas nonchalans.

”Agerandet från regeringen har tydligt visat att de inte vill ta sitt ansvar. Deras inaktivitet har satt hälsa och liv i fara”, säger Tbilisi Pride i ett uttalande.

Premiärminister Irakli Gharibasjvili har tidigare kallat paraden för ”oresonlig” och menade att en offentlig parad kan leda till ”konfrontationer”, rapporterar The Guardian.

Ambassader fördömer hanteringen

Ambassader från en rad länder, bland dem Sverige, USA och EU har i ett gemensamt uttalande krävt av Georgiens myndigheter att skydda de som ”utövar sin konstitutionella rätt att samlas”. I uttalandet fördömer de våldet och politiska ledares oförmåga att ta avstånd från det.

Attacken mot Georgiens HBTQ-rörelse är inte den första. År 2013 attackerades en prideparad i huvudstaden. Det dröjde ända fram till 2019 innan Tbilisi Pride kände att de kunde genomföra en ny parad.

Ordföranden för Tbilisi Pride, Giorgi Tabagari, sa då att regeringen inte varit effektiv i arbetet mot homofobi och tillade:

”Men hur länge kan vi gömma oss?”

Prideparaderna har kunnat genomföras de senaste åren. Måndagens attack var ett stort bakslag.

”Vi bevittnar att stort misslyckande från vår regering”, sa Tabagari på måndagen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons