Tommy Robinson döms för förtal | Expo.se

Tommy Robinson döms för förtal

Publicerad 2021-07-23 09:48

Tommy Robinson, 2011

Tommy Robinson i samband med att Expo 2011 gjorde ett reportage om hans antimuslimska organisation EDL.

Den brittiska högerextremisten Tommy Robinson döms att betala över en miljon kr i skadestånd för förtal till en ung man med syrisk bakgrund.

En domstol förordnade på torsdagen den antimuslimska högerextremisten Tommy Robinson att betala Jamal Hijazi närmare 1,2 miljoner kr (100 000 pund) efter att ha dömts för förtal.

Bakgrunden är att Jamal Hijazi i oktober 2018 attackerades på lekplatsen vid en skola i Huddersfield, norra England. Han var då 16 år gammal. En video från misshandeln blev viral.

Strax efter händelsen hävdade Robinson, vars riktiga namn är Stephen Yaxley-Lennon, i två Facebook-videor att Hijazi själv var en våldsutövare som ”attackerar unga engelska tjejer” i sin skola, rapporterar BBC och flera andra medier. Robinson hävdade också att Hijazi ”hotat att hugga” en annan pojke på skolan med kniv.

Anklagelserna ledde, enligt försvaret, till att Jamal Hijazi utsattes för dödshot.

Robinson, som i domstolen representerade sig själv, hävdade dock att hans kommentarer i stort sett var sanna. Men domstolen menade att Robinson inte lyckats belägga anklagelserna och dömde honom, enligt BBC, att utöver skadeståndet betala runt 500 000 pund i rättegångskostnader – vilket motsvarar närmare sex miljoner svenska kr.

Tommy Robinson har i ett par decennier varit en centralgestalt i den brittiska och internationella antimuslimska miljön. Han var tidigare ledaren för den radikala antimuslimska gruppen English Defence League. År 2018 anordnades stora demonstrationer till stöd för honom efter att han dömts till fängelse för domstolstrots. Stödkampanjen för Robinson drevs även bland svenska aktörer.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons