Den Svarta nejlikan | Expo.se

Annons

Den Svarta nejlikan

Publicerad 2021-08-02 11:56

Harald Edelstam
Hjältesommar

Den svenska diplomaten Harald Edelstam gjorde mer än många andra skulle vågat inom ramen för sitt uppdrag – från ett ockuperat Norge till Pinochets Chile.

Civilkurage är den tydliga röda tråden som går genom den svenske diplomaten Harald Edelstams liv.

Edelstam föddes i Stockholm 1913 i en adlig familj. 1939 rekryterades han till Utrikesdepartementet. Det blev starten på ett händelserikt yrkesliv som få svenskar kan mäta sig med.

Under andra världskriget tjänstgjorde han i såväl Italien, Tyskland som Norge. Inom den norska motståndsrörelsen Hjemmefronten blev han känd under namnet Svarta nejlikan. Han fungerade som länk mellan Hjemmefronten och tyskarna och räddade livet på hundratals motståndsmän. Edelstam var även aktiv i smugglingen av motståndsmän och judar från Norge till Sverige. Vissa gömde han i sitt eget hem.

1973 var Edelstam ambassadör i Chile när Augusto Pinochet tog makten. Den orädde diplomaten öppnade den svenska ambassaden för personer som sökte skydd, fraktade hotade människor i bakluckan på sin diplomatbil och räddade fångar från tortyr och avrättningar i det ökända koncentrationslägret på Nationalstadion i Santiago. Totalt räddade Edelstam över 1 300 personer från Pinochets militärjunta, innan han i december 1973 betecknades som persona non grata och måste lämna Chile.

Harald Edelstam dog 1989 i Stockholm, 76 år gammal.

Texten publicerades första gången i #2 2020 av tidskriften Expo.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons