Finska nazister frias för hakkorsflaggor | Expo.se

Finska nazister frias för hakkorsflaggor

Publicerad 2021-08-31 09:58

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Borlänge.

Genrebild.

Helsingfors tingsrätt friar fem aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som 2018 bar hakkorsflaggor under en demonstration på självständighetsdagen.

Helsingfors tingsrätt friade på måndagen fem personerna från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som stod åtalade för hets mot folkgrupp efter att ha burit hakkorsflaggor under självständighetsdagsdemonstrationen 2018, rapporterar Svenska Yle. En av dem som friades är en svensk som nu lämnat nazistmiljön

Totalt stod sex personer åtalade. Två av de åtalade dömdes för hets mot folkgrupp för en rasistisk video de spridit på nätet.

Videon visar när en av de dömda håller ett tal nära en skola i Helsingfors. I talet hetsar han mot invandrare. Den andra personen som dömdes filmade och spred senare filmen. Båda döms till 50 dagsböter.

En av de sex nazisterna åtalades även för motstånd mot tjänsteman, men friades av tingrätten.

Domen har inte ännu vunnit laga kraft. Åklagaren Raija Toiviainen har, enligt HBL, uppgett att hon tänker överklaga en friande dom. 

– Jag anser att det att man bär på flaggan är ett verkligen starkt budskap som smädar vissa befolkningsgruppers människovärde, säger hon till tidningen. 

I Finland är hakkorset inte en förbjuden symbol.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons